Det første kysset

Kyssing er viktig, spesielt for kvinner. Faktisk kan kysset bety et være eller ikke være for romantiske forhold. Kroppen ser ut til å tolke kysset og vurdere partneren deretter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et kyss kan nemlig bære med seg informasjon som både tenner og avtenner.

- Når to personer kysser hverandre foregår det en rik og komplisert utveksling av informasjon som involverer signal i form av kjemikaler, berøring og kroppsstilling, sier Gordon G. Gallup i en pressemelding fra University at Albany i USA.

- Dette kan aktivere utviklede mekanismer som har som funksjon å avskrekke mot reproduksjon blant individer som ikke passer sammen genetisk sett, mener han.

Sammen med kolleger har han fått over 1 000 studenter til å fylle ut tre spørreskjema om kyssing.

Avskrekkende første kyss

I en mindre undersøkelse fant forskerne at mange av studentene hadde opplevd å være tiltrukket av noen, men at tiltrekningskraften forsvant etter det første kysset.

59 prosent av de mannlige studentene og 66 prosent av de kvinnelige studentene oppga at de hadde opplevd dette.

- Mens mange faktorer kan føre til at to personer får en romantisk forbindelse, kan kysset, spesielt det første kysset, føre til et brudd, sier Gallup.

Vurderer partneren

Dessuten viste det seg i den store studien at kvinner og menn bruker kysset forskjellig.

- Resultatene viste at kvinner legger mer vekt på kyssing som en måte å vurdere partneren på, og som en måte å initiere, opprettholde og følge med på den løpende statusen for forholdet til en langvarig partner, konkluderer forskerne.

- I motsetning legger menn mindre vekt på kyssing, spesielt med kortsiktige partnere, og de synes å bruke kyssing for å øke sjansene for å ha sex.

Mens menn og kvinner bruker kyssingen på ulike måter, har kliningen en funksjon for begge parter.

- Resultatene antyder at kyssing kan spille en viktig rolle som et tilpasset beile-/parringsritual, skriver forskerne.

Tungekontakt

Det kommer kanskje ikke som noen stor overraskelse at kvinner legger mer vekt på den emosjonelle siden ved et kyss, eller at de setter pris på noen kyss under og etter sex.

Mens 85 prosent kvinnene rapporterte at de ikke ville ha sex uten kyssing, sa litt over halvparten av mennene at de kunne ha sex med noen uten å kysse.

Dessuten var det flere menn enn kvinner som sa at et godt kyss var et kyss med tungekontakt, hvor partneren lagde stønnelyder.

Kyssing over alt

Av hele utvalget på litt over 1000 studenter fant forskerne bare fem personer som aldri hadde kysset noen romantisk. Mer enn 200 personer hadde kysset mer enn 20 partnere.

Forskerne rapporterer at kyssing mellom seksuelle eller romantiske partnere forekommer i mer enn 90 prosent av menneskelige kulturer.

Aktivitet som minner om kyssing finnes også blant sjimpanser og bonoboaper. Selv om kliningen altså er utbredt, er det få forskere som har forsøkt å forklare hvorfor dette har utviklet seg.

Referanse:

Susan M Hughes, Marissa A Harrison, Gordon G Gallup; Sex Differences in Romantic Kissing Among College Students: An Evolutionary Perspective; Evolutionary Psychology; 2007. 5(3): 612-631.

Lenke:

Pressemelding fra University at Albany: A Kiss Is Still A Kiss - Or Is It?
 

Powered by Labrador CMS