Sammenlikner religionskritikk med rasistisk propaganda

Førsteamanuensis Kari Vogt sammenlikner boka "Hvorfor jeg ikke er muslim" med den rasistiske svindelen "Sions vises protokoller".

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

“Sions vises protokoller” er den groveste og mest skjebnesvangre litterære svindel i historien. Boka forestiller seg å være referater fra møter mellom jødiske ledere, der de avslører hvordan de skal legge verden under seg.

Teksten kom første gang på trykk i Russland høsten 1903. Hitler brukte “Sions vises protokoller” som argument for å utrydde verdens jøder. Boka har de siste årene vært solgt i Norge av nazister og muslimske propagandister.

Religionskritisk verk

Boka “Hvorfor jeg ikke er muslim” er et religionskritisk verk, skrevet av autodidakten Ibn Warraq. Den ble nylig utgitt på norsk av Humanist forlag.

I kjølvannet av kvalitetsreformen har universitetene satset på nettbasert undervisning. Studentene legger ut oppgaver, får kommentarer fra medstudenter og lærere, og diskuterer fag på delvis lukkede grupperom på nettet, som heter Classfronter.

Studentavisa Universitas skrev sist uke at Institutt for kulturstudier (IKS) i høst har slettet alle debattinnlegg fra islamstudenten Anne-Liv Gamlem, som er aktiv i Forum mot islamisering, et forum førsteamanuensis Kari Vogt karakteriserer som “ikke spesielt saklig”.

Sensurerte boktips

Etter dette la Gamlem ut et tips til medstudentene om at boken “Hvorfor jeg ikke er muslim” er kommet på norsk. Også dette boktipset ble slettet.

"Lars Gule."

Generalsekretær i Human-Etisk forbund, Lars Gule er ekspert på islamsk tenking. Han sier til Universitas denne uken at han reagerte på det han oppfatter som sensur av et helt legitimt boktips.

I sin kommentar til avisen sier Kari Vogt da følgende:

- Boken er irrelevant i det arbeidet studentene holder på med, på samme måte som Sions vise protokoller ville være irrelevant for studier i jødedom. Ytringsfriheten har også begrensninger i norsk lov”.

Krenkende og urettferdig

"Bente Pihlstrøm."

Forlagsredaktør Bente Pihlstrøm i Humanist forlag sier hun tar sterk avstand fra den type islamkritikk som Forum mot islamisering står for, men reagerer med forferdelse på at Vogt sammenlikner
utgivelsen av deres bok med en rasistisk forfalskning, og tilsynelatende mener den ikke fortjener beskyttelse av loven om ytringsfrihet.

- Det er krenkende og urettferdig å sammenlikne en grundig researchet religionskritisk bok med et rasistisk falsum, sier Lars Gule til forskning.no.

Gule, som var fagkonsulent for boka og skrev forordet, sier han ser på “Hvorfor jeg ikke er muslim” som en seriøs bok, men er enig i at man kan diskutere hvor god den er rent faglig.

- Men det er ingen tvil om at den er faglig relevant, legger han til.

Saken har også et annet aspekt, mener Gule.

- Hva har dette å si for høyden under taket innen akademia? spør han.

Takhøyden senkes

- Hadde undervisningen foregått i auditoriet, slik den gjorde før, ville Gamlem ikke blitt nektet å stille spørsmål eller tipse om bøker. Takhøyden senkes tydeligvis når man nå går over på Internett.

- Det er ok å luke ut faglig irrelevante og rasistiske innlegg, men dette boktipset er ikke rasistisk - og også folk med det vi ser på som ufyselige meninger har rettigheter.

forskning.no ser ikke bort fra at Vogt kan ha uttalt seg uten å tenke seg godt om, og har dermed gjort flere forsøk på å komme i kontakt med henne, for å la henne forklare seg nærmere. Hun har imidlertid ikke svart på noen henvendelser ennå.

I følge Universitas leste hun igjennom og godkjente intervjuet før det ble trykket.

Les mer…

Humanist Forlag

Powered by Labrador CMS