Selv om forskere finner massevis av sunne stoffer i matvarer, for eksempel bær, er det svært vanskelig å si noe om hvordan de virker på kroppen vår.

Er det egentlig så dumt å putte banan i smoothien?

Vi aner ikke om det å putte banan i smoothien hindrer kroppen i å ta opp sunne stoffer fra bær, mener en kjemiker og en ernæringsfysiolog.

«Ikke putt banan i bær-smoothien, råder forsker.»

Dette var tittelen på en artikkel på forskning.no publiserte i forrige uke.

Men er det virkelig så enkelt? 

Banan eller ikke banan?

Artikkelen handler om at forskere har testet ut to ulike smoothier på åtte menn. 

Den ene inneholdt most banan. Den andre hadde knuste bær. I begge drikkene hadde forskerne tilsatt et pulver med kakaoekstrakt som inneholdt en kjent mengde flavan-3-oler. 

Flavan-3-oler tilhører gruppen flavanoider. 

Dette er en type plantestoffer som ser ut til å ha god virkning på hjertet og blodkar i menneskekroppen. Det er disse stoffene som er litt av bakgrunnen for at vi blir anbefalt å spise mye frukt og grønnsaker. 

I eksperimentet deltok også en kontrollgruppe som ikke drakk smoothie. De fikk kakaopulveret i kapselform.

Forskerne målte deretter disse stoffene i urin og blod fra forsøkspersonene.

Resultatet var oppsiktsvekkende

De som drakk smoothien med banan, hadde 84 prosent lavere nivåer av flavan-3-oler i kroppen, sammenliknet med kontrollgruppen. 

Bananen inneholder et enzym som kalles polyfenoloksidase. Det er dette som lager trøbbel når en banan puttes i smoothien. 

Ifølge studien blir opptaket av flavan-3-olene redusert av dette enzymet.

Vi vet veldig godt at ulike matvarer påvirker hverandre. I kostholdsforskningen har man derfor gått fra å se på enkelte matvarer sin effekt på helsa, til å se på kostholdsmønstre, sier Tine Sundfør.

– En spennende studie

Men kan vi konkludere på bakgrunn av denne studien at vi ikke bør bruke banan i smoothien? 

Både kjemikeren og ernæringsfysiologen mener resultatene er svært spennende.

– Men denne forskningen er ikke egnet til å gi befolkningen kostholdsråd, sier  Tine Sundfør. Hun er klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring.

Hun ble intervjuet i Dagbladet etter at saken var publisert på forskning.no. 

Der pekte hun at studien var veldig liten. Den var bare gjennomført på åtte personer. Det er derfor ikke mulig å trekke konklusjoner fra den, konkluderte Sundfør. 

– Dette er en såkalt pilotstudie, en første studie. I et forskermiljø er resultatene av denne forskningen kjempespennende. Men når vi skal gi råd til befolkningen er de aldri basert på enkeltstudier. De er alltid basert på store kunnskapsoppsummeringer, sier hun til forskning.no.

Selv om noen får et høyere eller lavere nivå av et stoff i kroppen etter å ha drukket en smoothie, vet vi foreløpig ikke noe om effekten det har på helsa, sier Sundfør. 

– Vi vet ikke om det gir noe bedre eller dårligere helse å ha lavere nivåer av disse stoffene i urinen og blodet. 

Veldig komplekst

Kjersti Aaby er forsker på Nofima. 

Hun synes også at studien er interessant og godt gjennomført.

Men hun er enig med Sundfør i at den ikke er egnet til å gi kostholdsråd. 

– Som fagperson er det interessant å se hvordan forskjellige matvarer og innholdsstoffer i et produkt blir påvirket av hverandre og at dette enzymet bryter ned de sunne plantestoffene så raskt når du putter en banan i smoothien. Det er også interessant at dette kan måles. Men om det har noe å si for helsa vår, kan nok ikke denne studien si noe om, mener hun.

Det er nemlig veldig komplekst det som skjer når du spiser og fordøyer maten, forklarer hun. 

Selv om forskerne finner mer av disse forbindelsene i urinen og blodet hos noen og mindre hos andre, vet de ikke noe om helseeffekten på personene, sier hun.

Hun mener, som Sundfør, at slike studier nok er mer interessante for forskere enn for allmennheten. 

– Men det er viktig å undersøke hvordan forskjellige matvarer og ingredienser i et produkt påvirker hverandre. Hvis flere og mer omfattende studier støtter opp om disse funnene, kan det også være relevant for hva du spiser.

Forskningen klarte ikke å komme med dokumentasjon som viste at antioksidanter beskytter oss mot sykdom, sier Kjersti Aaby.

Husker du antioksidantene?

Forskerne har erfart at selv om de finner massevis av sunne stoffer i matvarer på laboratoriet, er det svært vanskelig å si noe om hvordan de virker på kroppen vår.

Husker du antioksidantene, som vi var så opptatt av for en del år siden? spør Aaby.

Da forskerne oppdaget hvor mye antioksidanter det var i noen planter i laboratoriene, ble det mye ståhei om dette.

Både forskning.no og andre medier hadde jevnlige oppslag om hvor bra antioksidanter var for å forhindre kreft og andre sykdommer. 

– Etter hvert ble det klart at sammenhengen mellom hvor mye antioksidanter det var i blåbær, for eksempel, ikke nødvendigvis har noe å si for hva som skjer inne i kroppen vår når vi spiser blåbær.

– Derfor ble det litt mer stille om antioksidanter i mediene, mener Aaby.

Samspillet er viktig

Det forskningen på antioksidanter viste, er det samme vi ser i denne banansmoothie-studien. Nemlig at det sannsynligvis er et samspill mellom antioksidanter og plantestoffer generelt som gjør at disse blir sunne og kan hindre celleskader og gi sykdommer.

– Vi vet veldig godt at ulike matvarer påvirker hverandre. I kostholdsforskningen har man derfor gått fra å se på enkelte matvarer sin effekt på helsa, til å se på kostholdsmønstre, sier ernæringsfysiologen Sundfør.

Hvis du bare spiser blåbær fordi de inneholder mye antioksidanter, får du ikke nødvendigvis så mye bedre helse. Men spiser du blåbær sammen med andre frukter og grønnsaker, blir det sunt. 

Det er summen av matvarer som gir god helse, understreker hun. 

Naturen er bra designet 

Naturen er godt designet, for dette gode samspillet ser ut til å ligge naturlig i frukt og grønnsaker, forteller Sundfør.

– Men det kan også skje en krasj, som vi ser i denne banansmoothie-studien. Her ser vi at bananen minsker opptaket av de sunne stoffene fra bærene.

Kanskje er det slik at banan, som ikke vokser naturlig i Norge, ikke er like godt tilpasset bær som vokser i Norge? spør hun seg. 

Artikkelen ble endret 12. september 2023 kl. 12.35. Setningen "Forskningen klarte ikke å komme med dokumentasjon som viste at antioksidanter beskytter oss mot sykdom" ble slettet. Forskeren presiserer at antioksidanter i blåbær er vist å ha positive helseeffekter i mange studier, men man kan likevel ikke vite hvordan de virker i kroppen.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS