Engelsk vinner, fransk taper

Om ti års tid vil rundt halvparten av verdens befolkning snakke engelsk. Antallet fransktalende går tilsvarende tilbake, spår språkforskere ifølge den britiske kulturinstitusjonen British Council.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fransken vil langt på vei bli innhentet og kanskje til og med passert av spansk og arabisk, viser forskningsresultater som British Council offentliggjorde torsdag. Men i deler av Asia taper fransk også terreng overfor tysk, går det fram av resultatene.

- Fransk kan bli en av de store taperne i kampen om folk som vil lære seg et nytt språk, sier British Council-forskeren David Graddol.

Antallet mennesker som studerer engelsk på hel- eller deltid ventes å vokse helt fram til år 2050. Da vil engelsken bli «et offer for sin egen suksess», fordi det knapt finnes mennesker igjen som ikke kan språket.

Ifølge David Graddol går engelsken først og fremst fram på bekostning av andre verdensspråk, og ikke på de små nasjonalspråkenes bekostning.

British Council-studien bygger på statistikk fra FN og gjenspeiler endringer i den globale befolkningsstrukturen så vel som større mobilitet blant ungdom. Den ble lagt fram på en undervisningskonferanse i Skottlands hovedstad Edinburgh torsdag.

(NTB)

Powered by Labrador CMS