Elg og knekkebrød i rommet

Når den amerikanske romferja «Discovery» forlater jorden om en knapp måned, er det klart for både fuglesang og elg i verdensrommet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske astronauten Christer Fuglesang avslørte torsdag at han kommer til å pakke både knekkebrød og spekekjøtt fra elg i matboksen, samt noen pepperkaker i anledning jula.

Dersom alt går etter planen letter «Discovery» 7. desember, og setter kursen mot den internasjonale romstasjonen (ISS).

Fire dager senere skal Fuglesang ut på sin første spasertur i verdensrommet, og montere nytt utstyr på utsiden av romstasjonen. Og uten mat og drikke, duger heller ikke astronauter.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA vil imidlertid ha mer enn ett ord med i laget, trolig for å hindre altfor mye potetgull og seigmenn i astronautenes bagasje.

NASAs ernæringseksperter insisterer på å sjekke næringsinnholdet i alt de tar med, ikke bare for å forhindre at astronautenes romdrakter blir for trange rundt livet men også for å sikre at maten kan spises rett fra plastposer, uten altfor mye vektløst søl.

NASA tilråder også sterkt krydret mat ettersom alt visstnok smaker mindre i verdensrommet.

Christer Fuglesang skal også ha med nyutviklet svensk romyoghurt og lover å spandere både dette og elgkjøtt på sine medreisende.

- Det kommer til å bli en rar følelse å spise i vektløshet. Men jeg er sikker på at mine kolleger kommer til å sette pris på de svenske innslagene, sier Fuglesang.

Rakefisk fra Valdres slipper de derimot, selv om den svenske astronauten har snakket varmt om oppholdene på familiens hytte i Valdres under oppveksten.

(NTB)

Powered by Labrador CMS