Elektronikk som smelter på kommando

Et nytt elektronisk verktøy med et bredt potensial kan løse seg opp så fort det har gjort jobben sin. – Slike enheter kan representere en revolusjon i behandling og overvåking av kroppens funksjoner, sier fysikkprofessor.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Biologisk nedrytbar elektronikk som løser seg opp i kontakt med en dråpe vann. (Foto: Tufts University/Fiorenzo Omenetto)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Amerikanske forskere har demonstrert «kortvarig elektronikk» for første gang. De har utviklet en type elektronikk som kan settes inn i kroppen til en pasient for deretter å glemmes. Elektronikken løser seg opp av seg selv på et forhåndsbestemt tidspunkt.

Ifølge forskerne som har funnet opp elektronikken, har det et svært mangfoldig potensial. Det kan blant annet brukes innen medisin, legemidler og til å bli kvitte seg med elektronisk avfall.

– «Kortvarig elektronikk» byr på en robust yteevne man kan sammenligne med dagens elektroniske verktøy, sier Fiorenzo Omenetto, professor ved Tufts University i USA, til BBC.

Han og professor John A. Rogers ved University of Illinois i USA har ledet forskergruppa som har utviklet elektronikken.

Verktøyet de har laget består av silisum pakket inn i et beskyttende lag magnesiumoksid og silkeproteiner. Utseendemessig kan det minne om en datachip.

_____________________

Les hele saken på NRK.no

Powered by Labrador CMS