I jakten på å verne neshorn fra krypskyting og utryddelse, har forskere ved University of Oxford i Storbritannia laget kunstige kopier av neshornets ikoniske nese-horn.
Ved å lime sammen hår fra hest, mener forskerne at de har laget et stoff som har lignende sammensetning og egenskaper som det afrikanske dyrets nesepryd.
I motsetning til andre dyr med horn, som også har en kjerne av bein, så består neshornet sitt tvers igjennom av keratin. Dette stoffet er langt fra så eksotisk som det kanskje høres ut som, for vi behøver ikke reise lenger enn til hårene eller neglene våre for å finne litt.
Hesten er, sammen med den mer ukjente tapiren, neshornets nærmeste levende slektning. Derfor var det naturlig for forskerne å bruke hestehår som ingrediens, for å skape en troverdig etterligning.
Den eneste nevneverdige forskjellen mellom de to kildene, er at hestehår har et ytterskall som man ikke finner i hornet. For å overkomme problemet vasket forskerne håret i en slags kjemisk sjampo.
– Ut fra vår undersøkelse så virker det som det er ganske enkelt, samt billig, å lage bio-inspirert, hornaktig materiale som etterligner neshornets ekstremt dyre nesehår, sier Fritz Vollrath, professor ved University of Oxford.
– Vi lar det være opp til andre å videreutvikle denne teknologien, med mål om å forvirre handelen, senke prisene og dermed støtte bevaringen av neshornene.
Vollrath fortalte CNN at han håpet fremtidige kjøpere tenkte seg om to ganger, før de kjøper horn.
– Jeg håper at historien som kommer ut, er at neshorn-horn ikke er noe magisk stoff. Det er hår, limt sammen med klissete saker som kommer ut av nesen. Det er ikke noe spesielt, og ikke noe magisk.
Erfarne selgere ser forskjellen
Forskernes hornmaking har ikke bare blitt godt mottatt, og flere har uttalt seg kritisk til konseptet.
Seniorrådgiver for viltforvaltning hos Verdens naturfond (WWF), Melissa de Kock, forteller til forskning.no at falske horn allerede sirkulerer på markedet, uten at det har hatt noen nevneverdig effekt på etterspørsel.
– Dessverre er det lite sannsynlig at denne tilnærmingen har en betydelig effekt på salget av ekte neshorn-horn, skriver hun på epost fra Sør-Afrika.
– Kresne kunder vil kun kjøpe fra folk de stoler på, og erfarne selgere har evnen til å se falske neshorn-horn, og andre villdyr-varer, temmelig enkelt. At Asia bader i falske horn, er tegn på at slik innsats ikke er vellykket.
Problemet er ifølge henne komplekst, og drives av en lite bærekraftig etterspørsel fra de som kjøper, og påfølgende stor profitt for de som selger.
– Dette er dermed et problem som må takles fra mange sider, og å oppnå ekte resultater kan ta lang tid, sier hun.
Kan skape forvirring
Organisasjonen Save the Rhino er også kritiske til forslaget. På sine nettsider beskriver de forslaget som lite gjennomtenkt, og trekker frem en rekke tidligere «løsninger» som ikke har slått an – som bruken av kameraer og rosa fargestoff på de ettertraktede hornene.
Annonse
– Ukritisk mediedekning av slike «sølvkule-løsninger» er en uvelkommen distraksjon fra det å ta hånd om de grunnleggende årsakene bak krypskyting: forbrukernes etterspørsel, menneskelig grådighet, og korrupsjon.
Lederen for organisasjonen fortalte også til CNN at de falske produktene kan svekke innsatsen som blir gjort for å slå ned på handelen av horn fra neshorn.
– Hvis du fakker noen som smugler ekte neshorn-horn, så kan de påberope seg at de trodde de fraktet hestehårshorn. Det ville gjort hele tiltaleprosessen veldig, veldig vanskelig.
Dean fortalte til CNN at oppfinnelsen ikke ville avskrekke de som er ute etter hele, intakte neshorn-horn, som ofte kjøpes av rikmenn. Disse hornene, blir ifølge henne, satt på utstilling.
– De vil ha ekte vare, de vil vise at de har makten, velstanden og forbindelsene til å kjøpe dette ulovlige produktet.
Myter og folkemedisin
At neshorn-horn brukes som et potensmiddel i Kina, er kun en myte. Stoffet har uansett spilt en rolle i tradisjonell kinesisk medisin i årtusener, og sies å kurere alt fra feber og revmatisme, til slangebitt.
I de siste årtier har etterspørselen fra Kina stupt, etter flere asiatiske land forbød handelen. Internasjonal handel av neshorn-horn har vært ulovlig siden 1977.
I perioden 1990 til 2007, ble «bare» 15 neshorn drept av krypskyttere årlig i Sør-Afrika. Men i de siste årene har etterspørselen skutt i været, og denne gangen fra Vietnam.
Her tror mange at stoffet har en evne til å kurere tømmermenn, samt andre, mer livstruende sykdommer. En politiker som angivelig ble kurert for kreft, sies å ha mye av skylden.
I 2012 ble 618 neshorn drept, og én kilo horn kan i dag gå for 100 000 dollar – tett oppunder én million norske kroner, ifølge vietnamesiske Thanh Nien News.
Til sammenligning koster ett kilo gull omtrent 430 000 kroner per dags dato, og ett voksent horn kan veie 1–3 kilo.
Annonse
En undersøkelse gjort i 2013 av TRAFFIC, viste samtidig at den største grunnen til at nesehorn ble kjøpt, var for å vise status, og ble ofte gitt som gaver.