Høna Gertie ble til hanen Bertie

En britisk høne har etter sigende skiftet kjønn av seg selv. Amerikansk forskning viser at det faktisk kan forekomme.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen padder og fisker kan skifte kjønn hvis forholdene ligger til rette for det. Og høner ser ut til å kunne bli til haner.

I hvert fall til en viss grad og under helt spesielle forhold, skriver Live Science.

Det er den britiske høna Gertie et eksempel på.

Gerties eiere, Jim og Jeanette Howard, hadde over lengre tid lagt merke til at hun forandret seg.

Først sluttet hun å legge egg.

Deretter begynte hun å spankulere rundt i hagen og gale som en hane, og så la hun på seg å begynte å utvikle hakelapper.

Høner med en tumor eller cyste i eggstokken kan skifte kjønn til haner. Siden vi ikke har rettighetene til å vise et bilde av den virkelige Gertie/Bertie, er dette et illustrasjonsfoto fra Colourbox. Se den virkelige høna/hanen ved å følge lenke under artikkelen.

Fjærdrakten ble med tiden brunlig og på hodet vokste det fram en hanekam.

Eierne valgte deretter å døpe Gertie om til Bertie.

– Jeg vet at det virker latterlig, men jeg kan forsikre om at det er sant, sier Jim Howard til Cambridge News.

Slumrende kjønnskjertel blir aktiv

Og det er ikke helt usannsynlig heller.

En forskningsrapport fra University of Florida fra 2000 slår fast at det kan skje. Det omvendte er det imidlertid ikke eksempler på.

Forklaringen er at høner i fosterstadiet har anlegg til å utvikle to eggstokker. Det er imidlertid bare den ene eggstokken som blir tatt i bruk. Den andre kjønnskjertelen ligger og slumrer uten å bli brukt.

En tumor eller cyste i eggstokken kan imidlertid gjøre at den slumrende kjønnskjertelen blir aktiv og begynner å produsere mannlige kjønnshormoner.

Hormonene får høna til å endre utseende og atferd, men endringen er bare overfladisk og begrenset. Høna, som nå er blitt til en hane, kan altså ikke bli far til de små kyllingene i hønsegården.

Sjeldent fenomen

Kjønnsskifte blant høner er imidlertid en sjeldenhet ifølge forskningsrapporten.

– For å være helt ærlig har jeg aldri observert det noe sted, men jeg vet at det kan skje. Det skal finnes noen virussykdommer som kan forårsake det, sier seniorforsker Poul Sørensen ved Institut for Genetik og Bioteknologi ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet på Aarhus universitet.

Han har forsket på fjærkrebesetninger i mange år, men kan ikke si hvor ofte fenomenet opptrer. Det vil være vanskelig å oppdage fordi høner som slutter å legge egg vanligvis blir avlivet ganske raskt, forteller forskeren.

Eksterne lenker

Jacqueline Jacob og F. Ben Mather: Sex reversal in chickens. FACTSHEET PS-53, University of Florida

Se foto av Gertie/Bertie på britiske The Sun

 

 

Powered by Labrador CMS