Bakgrunn: Ukens fugl: Trane

Tranene reiser nordover om våren og lander i titusentall ved Hornborgasjön i Sverige.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tranene i Norge kalles Grus grus. (Foto: Hans Petter Kristoffersen / Skog og landskap)

Artikkelserie: Ukens fugl

Norge har et rikt fugleliv. Noen fugler bor her hele året, andre tilbringer varmere måneder her, mens andre igjen bare stikker innom mer sporadisk.

481 fuglearter er observert her i landet, men bare 253 har slått seg til med bolig og barn.

Vi har bedt Hans Petter Kristoffersen, fugleentusiast og fuglefotograf, om å gi oss en ukentlig dose fuglekunnskap.

Alle bør en gang i livet ta seg en tur til Hornborgasjön for å oppleve tranenes ankomst til Norden. Dette skuespillet sammenfaller ofte med påsken, og det er bare en 4-5 timers biltur fra Oslo.

Her kan du i tillegg til å se på og høre tusenvis av traner, også kjøpe tranekopper, trane T-skjorter, tranekulepenner, traneklistremerker og trane-caps. Og mye, mye mer.

Våre traner (Grus grus) overvintrer i Spania og begynner å trekke nordover, vanligvis i februar-mars, og når våre områder i månedsskiftet mars-april.

Traner og potetsprit

Hvorfor samles tranene i så store mengder akkurat i Hornborgasjön? Det har historiske årsaker. Det lå nemlig noen potetspritfabrikker der og da ble det store mengder potetavfall som bare ble liggende rundt, noe som viste seg å være en delikatesse for tranene og det samlet seg stadig flere traner.

Så ble det slutt på spritproduksjonen, og i dag fôres tranene  med korn. Hver kveld kjøres det ut flere tonn korn til tranene i sørenden av Hornborgasjön, populært kalt Trandansen.

Hvorfor samles tranene i så store mengder akkurat i Hornborgasjön? Det har historiske årsaker. (Foto: Hans Petter Kristoffersen / Skog og landskap)

Vår traneart har 14 andre slektninger fordelt rundt på kloden, ti av dem tilhører slekten Grus og de fleste er trekkfugler. Men det er også noen stedegne arter, for eksempel i Afrika, mens de fleste artene er utbredt i Asia. De finnes ikke i Sør-Amerika.

Flere av artene er truet, blant annet japantranen.

Powered by Labrador CMS