Det er påvist fugleinfluensa hos tre svaner i Oslo og Asker.

Svaner i Oslo og Asker har fått påvist fugleinfluensa

Veterinærinstituttet har påvist en alvorlig form for fugleinfluensa hos tre svaner som har oppholdt seg ved Frognerkilen i Oslo og Holmen i Asker.

Det er den mest alvorlige typen av fugleinfluensa, høypatogen aviær influensa, som er påvist, opplyser Veterinærinstituttet.

To av svanene hadde oppholdt seg ved Holmen i Asker, og den tredje holdt til ved Frognerkilen i Oslo.

Flere syke fugler observert

Veterinærinstituttet har fått meldinger fra Birdlife Norge og Svanehjelpen om at det er observert flere syke og døde svaner i disse områdene den senere tiden. Høypatogen fugleinfluensa kan være svært dødelig for ville og tamme fugler. Det smitter gjennom direkte eller indirekte kontakt med avføring eller sekret fra luftveiene til smittede dyr.

Fugleinfluensa har blitt påvist hos villfugl flere andre steder i Norge i vinter, men dette er den første påvisningen på Østlandet siden i fjor sommer.

– Det er dessverre ikke overraskende at vi nå ser flere tilfeller av fugleinfluensa hos knoppsvaner i Norge, sier Silje Granstad ved Veterinærinstituttet.

– La fuglene være i fred

Det er høy forekomst av fugleinfluensasmitte i Europa, særlig i landene som grenser til Nordsjøen.

– Svaner og andre fugler i disse områdene bør i størst mulig grad få være i fred, og folk bør unngå å forstyrre dem i en sårbar situasjon, sier Granstad.

Fugleinfluensa kan en sjelden gang smitte til mennesker. Risikoen vurderes av Folkehelseinstituttet som svært lav for den generelle befolkningen. Risikoen øker noe ved nærkontakt med smittede fugler. Folk oppfordres derfor til å unngå å ta på syke eller døde fugler.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS