Denne artikkelen er produsert og finansiert av Veterinærinstituttet - les mer.

Smittsomt virus påvist hos verpehøns i Rogaland
Veterinærinstituttet har påvist Newcastlesyke hos verpehøns i en besetning i Rogaland, basert på innsendte prøver fra Mattilsynet.
Newcastlesyke er en svært alvorlig virussykdom hos tamme og ville fugler. Den angriper først og fremst luftveiene, men også mage-, tarm- og nervesystemet.
Symptomene kan variere, og dødeligheten kan være opp til 100 prosent.
I en pressemelding fra Mattilsynet presiserer de at risiko for smitte til mennesker er svært lav, og at det er trygt å spise egg og fjørfekjøtt.
Analyser bekreftet sykdommen
I den aktuelle besetningen i Klepp kommune har det vært redusert eggproduksjon, økt frekvens av skalløse egg og nedsatt fôropptak.
Veterinærinstituttet varslet Mattilsynet om mistanken fredag forrige uka etter at flere blodprøver var positive for antistoff mot viruset. Nye analyser gjennomført av instituttet på lørdag kunne bekrefte at det er snakk om Newcastlesyke.
Newcastlesyke, eller Newcastle Disease (ND), regnes som en alvorlig, smittsom sykdom og er en såkalt Liste 1-sykdom.
Dyresykdommer deles inn i liste 1-, liste 2- og liste 3-sykdommer, og alvorlighetsgraden og smittepotensialet avgjør hvilken liste sykdommen kategoriseres som. Liste 1-sykdom er svært alvorlige sykdommer, og utbrudd vil medføre omfattende bekjempelsestiltak.
Det er slått fast at viruset i dette tilfellet er av den sykdomsfremkallende varianten, noe ekspertene finner ved sekvensering av en liten del av arvestoffet.
– Ytterligere karakterisering av viruset som er påvist, vil kunne si noe om graden av smittsomhet, forklarer veterinær og forsker i virologi ved Veterinærinstituttet, Torfinn Moldal.
- Sekvensering av en større del av genomet vil dessuten kunne gi oss svar på hvilket opphav viruset har, ved at vi kan sammenligne det med virus som er påvist andre steder, sier han.

Vil hindre at smitten sprer seg
Videre sier han at de ikke kan si sikkert hvorfor smitten dukker opp nå og hvor det kommer fra, men at det er nærliggende å tenke at smitten kommer fra villfugl.
Sykdommen bekjempes ved å avlive og destruere alle dyrene i en besetning.
Mattilsynet innfører videre en rekke tiltak for å hindre videre smittespredning.
Alle dyrene i det smittede fjørfeholdet vil bli avlivet, og Mattilsynet har innført soner med restriksjoner for fjørfehold i et større område rundt besetningen for å hindre videre smittespredning.
Mattilsynet vil komme med en utfyllende informasjon over hvilke regler som vil gjelde så raskt som mulig.
Newcastlesyke er en meldepliktig sykdom. Fjørfebønder og andre som har fuglehold må derfor straks ta kontakt med Mattilsynet dersom de har mistanke om at det er sykdom i besetningen deres.
Fikk du med deg disse artiklene fra Veterinærinstituttet?
-
– Vi kan ikke hvile på laurbærene selv om vi ikke har hatt sykdommen i Norge siden 1952
-
Hva er poenget med dødelighetstall?
-
Nye mattrender: Kan vi få tak i mat fra alle verdens kroker i fremtiden?
-
Derfor fløy Nissen norske reinsdyr til Canada
-
– Utviklingen i oppdrettsnæringen har gått feil vei
-
7 millioner fisk døde i 2019. Nå vet forskerne mer om hvordan det skjedde