Nessie avlivet

BBC har foretatt historiens grundigste undersøkelse av innsjøen Loch Ness i Skottland, på leting etter den beryktede sjøormen. Det ser dessverre temmelig dårlig ut for både monsteret og fansen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er lenge siden den første rapporten om et langhalset vannmonster tikket inn fra det skotske høylandet. I årene som fulgte har det lange, smale vannet trukket til seg tusenvis av nysgjerrige turister og monsterjegere.

"Loch Ness."

Massevis av vitner har observert både det ene og det andre, og en av teoriene rundt monsteret Nessie er at hun er en plesiosauraktig gjenlevning fra
dinosaurenes dager.

Dette var altså bakgrunnen til at BBC sendte ut et team med eksperter for å komme til bunns i saken, bokstavelig talt. Utstyrt med 600 separate sonarstråler og satellittnavigasjon, skannet forskerne hver meter av den digre innsjøen, fra topp til bunn. Resultatet var, meget skuffende, ingen verdens ting.

Lungeluft

Teamet var overbevist om at en plesiosauaktig skapning kunne ha overlevd i det kalde vannet i Loch Ness, og hadde på forhånd studert leveviset til moderne krypdyr for å kunne regne seg fram til hva de skulle lete etter.

"Nessie-statue i Inverness."

Den beste måten å oppspore fabeldyret på, var å lete etter luften i Nessies lunger på sonaren. Det eneste som dukket opp på skjermen var dessverre bare en nedsenket bøye som ble brukt til å teste utstyret.

- Vi gikk fra bredd til bredd, fra topp til bunn, sier Ian Florence, en av ekspertene i teamet. Vi har kikket over alt som er i dette vannet, og vi så ingen tegn til store, levende dyr.

Turisttest

Konklusjonen er altså at hele Nessie er bare oppspinn, og at folk ser rare ting fordi de har lyst til det. For å sette denne forklaringa på prøve senket BBC-teamet en gjerdestolpe under vannflata, og hevet den opp igjen i det en turistbuss suste forbi.

"Loch Ness ligger som en lang smal sjø sørvestover fra byen Inverness."

Etterpå ble passasjerene bedt om å tegne det de hadde sett, og selv om de fleste hadde observert en firkantet dings, var det også noen som mente de hadde sett et sjøormlignende hode på vei opp av vannet.

Og dette er jo i sannhet dårlige nyheter for alle de ihuga sjøormjegerne, som har tilbrakt utallige somre foran vannspeilet med kikkert, kamera og sand i øynene.

Men kjenner vi dem rett, lar de seg ikke stoppe av en skarve sonarskann. Jeg mener, hva om Nessie tilfeldigvis puster vann i stedet for luft? Eller gjemte seg i en undersjøisk hule? Eller hva om hun rett og slett er på ferie?

Lenke:

BBC: BBC proves Nessie does not exist

Powered by Labrador CMS