Kaffe er veldig bra for deg

Vi har tidligere meldt at kaffe er bra for deg, og nå melder vi det igjen. En ny finsk undersøkelse støtter funnet om at kaffe beskytter mot diabetes 2.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En stor amerikansk undersøkelse publisert tidligere i år, viste klart at et høyt inntak av kaffe beskytter mot diabetes 2.

Forskningen støttes av denne nye undersøkelsen fra Finland, som er landet hvor kaffe nytes mest i hele verden.

I USA fant de at seks kopper kaffe reduserte risikoen for å få diabetes 2 med 20 prosent for menn og 30 prosent for kvinner.

I Finland ser det ut til at sammenhengen er enda klarere. Tre til fire kopper koffeinholdig svart væske, senker risikoen med 29 prosent hos kvinner, og 27 prosent hos menn.

Ti kopper reduserte risikoen med 55 prosent hos menn, og hele 80 prosent hos kvinner.

Omvendt proporsjonalt

Finnene slår på bakgrunn av dette fast at det ser ut til å være et omvendt proporsjonalt forhold mellom kaffeinntak og diabetes 2.

Dess mer kaffe du drikker, dess mindre sjanse for å få diabetes 2, ser ut til å være tommelfingerregelen.

Som i undersøkelsen fra USA var utvalget stort. De finske forskerne så på forholdet mellom kaffe og diabetes 2 hos henholdsvis 7 000 menn og 7 500 kvinner.

Hva er det med kaffe?

"Drikk kaffe med god samvittighet."

Den finske undersøkelsen har ikke sett på bakgrunnen for hvorfor kaffe beskytter mot nettopp diabetes 2, og amerikanerne er ikke helt sikre de heller.

Men de spekulerer i om det kan ha noe med at kaffe både øker blodsukkeret og energiomsetningen i kroppen, samtidig som kaffe er stappfull av antioksidanter som muligens gjør cellene i kroppen vår mer følsomme for insulin.

Type 2-diabetes er en form for diabetes der insulinet i kroppen virker dårligere enn det skal, og per i dag er det på vei til å bli en av de store folkesykdommene i vårt langstrakte land.

En av motmedisinene kan være å drikke kaffe. Men ti kopper om dagen er muligens i overkant om du skal få gjort noe annet enn å spinne rundt din egen akse dagen lang, selv om det funker for finnene.

Til sammenligning drikker vi nordmenn i gjennomsnitt “bare” fire kopper om dagen.

Referanse:

Jaakko Tuomilheto, National Public Health Institute, Helsinki, Finland Journal of the American Medical Association (JAMA).2004;291:1213-1219

Jama

Powered by Labrador CMS