Oline Sæther var leder for studentparlamentet ved Universitetet i Oslo da Ola Borten Moe (Sp) ble erklært uønsket på campus i november i fjor. Nå er hun nyvalgt leder for Norsk studentorganisasjon og håper på en mer lyttende statsråd for studentene.

Studentene håper på en ny minister som lytter til dem

Ola Borten Moe (Sp) sto ikke alltid høyt i kurs hos studentene og ble erklært uønsket ved to universiteter. Nå håper studentene på en mer lyttende minister.

– Vi vil ha en minister som inviterer til samarbeid og spiller på lag, sier nyvalgt leder i Norsk studentorganisasjon, Oline Sæther, til NTB.

Det er ventet at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er nær forestående med å utnevne en etterfølger til Ola Borten Moe, som måtte gå fra jobben som forskning- og høyere utdanningsminister 21. juli.

Nye ministre utnevnes av kongen i statsråd. Neste ordinære statsråd på Slottet skal holdes fredag 11. august, men allerede førstkommende fredag kan en ny forskningsminister bli satt inn – i god tid før et nytt studiesemesteret starter.

Erklært uønsket

– Til den nye statsråden har vi flere forventninger. I en tid hvor det er tøft å være student, trenger vi en minister som har en genuin interesse for sektoren som ønsker å snakke studentenes sak, sier Kaja Ingdal Hovdenak, som er leder av Studentparlamentet ved Universitet i Bergen.

I november i fjor ble Ola Borten Moe erklært uønsket ved universitetene i Oslo og Bergen av studentparlamentene der. Kritikken mot han som skulle være studentenes nærmeste allierte i regjeringen, førte til stans i dialogen.

Statsråden svarte med at han syntes studentenes reaksjon var pubertal, men forholdet bedret seg ikke nevneverdig utover våren.

Tre navn

Avisen Khrono har undersøkt hvem som kan være aktuelle til å ta over vervet som ny statsråd.

I artikkelen blir utdanningspolitiker for Senterpartiet på Stortinget, Marit Knutsdatter Strand, partiets parlamentariske leder Marit Arnstad og Ola Borten Moes statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel, nevnt.

Det blir også diskutert om kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) vil ta ansvaret for hele utdanningssektoren, men dette blir avvist at de politiske redaktørene i både Klassekampen og Nationen, som Khrono har spurt.

– Senterpartiet er blant annet opptatt av desentralisert utdanning og like utdanningsmuligheter over hele landet, sier Anne Ekornholmen i Nationen.

Vil bli tatt på alvor

– Vi ønsker oss en statsråd som, i motsetning til Borten Moe, lytter til oss og tar studentenes situasjon på alvor, sier Hovdenak.

Studentene har lenge krevd en økning i studiestøtten opp til 1,5 ganger grunnbeløpet, uten at de er blitt hørt. Riktignok ble støtten økt med 7 prosent i år, men alt dette har blitt spist opp av økte priser og inflasjon.

Selv om aksjehandlene førte til hans avgang som minister, fikk Borten Moe ros av Støre for sin innsats som statsråd for forskning og høyere utdanning.

– Vi forventer ikke at vi skal være enige om alt, og den nye ministeren må gjerne stille de samme spørsmålene som Ola Borten Moe, men vi forventer at ministeren for høyere utdanning virkelig prioriterer studentens velferd, sier Oline Sæther.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS