Datatrøbbel på romstasjonen

Houston (NTB-Reuters-DPA): Astronautene om bord i den internasjonale romstasjonen ISS har fått store dataproblemer. Problemene er så alvorlige at de kan innebære at stasjonen må evakueres hvis det oppstår en krisesituasjon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

To russiskbygde datamaskiner som styrer navigasjonssystemer og annet viktig utstyr har sviktet, opplyste den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA torsdag.

Problemene kan føre til at romferja «Atlantis» må utsette ferden tilbake til jorden med ytterligere ett døgn.

- Jeg er ikke spesielt redd for at vi kan bli nødt til å tømme romstasjonen for folk og la den være ubemannet. Men i verste fall kan det skje, sa den amerikanske tjenestemannen Mkie Suffredini ifølge nyhetsbyrået Reuters torsdag.

De amerikanskbygde delene av ISS har sitt eget datasystem, men dette systemet er avhengig av de russiske maskinene. Fagfolk forsøkte torsdag å finne ut om datasvikten skyldes feil ved romstasjonens utstyr for produksjon av solenergi.

«Atlantis»-mannskapet har allerede måttet utsette sin hjemtur i to døgn for å gi mannskapet tid til å rette mindre feil ved romferjas varmeskjold. Dette skjoldet beskytter ferja mot den intense heten som oppstår når den kommer inn i jordas atmosfære.

(NTB)

Powered by Labrador CMS