Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Fakta om kuben
Rubiks kube ble til i 1974 i Budapest i Ungarn. Erno Rubik var en interiørdesigner og professor med en dyp interesse for geometri, studien av tredimensjonale former og for skjulte kombinasjoner av former og materiale i teori og praksis.
Han tok patent på kuben i 1975, men produksjonen kom ikke i gang før sent i 1977. Mer enn 100 millioner Rubiks kuber ble solgt i perioden 1980-1982.
Det første verdensmesterskapet i Rubiks kube ble holdt i Budapest 5. juni 1982, og vinneren klarte å løse kuben på 22,95 sekunder.
Denne rekorden har blitt slått flere ganger siden, og den stående verdensrekorden er på 9,86 sekunder.
For de av oss som aldri har klart å få kuben tilbake til sin opprinnelige tilstand, kan dette være en liten trøst:
Tallknuseren brukte 63 timer på å skvise ut beviset som dokumenterer at 26 vridninger er nok.
Dette er ett trekk mindre enn den forrige beste løsningen.
Dataforskerne bak resultatet tror imidlertid de kan presse tallet enda lenger ned.
Mange kombinasjoner
Den klassiske Rubiks kube har 43 milliarder milliarder ulike kombinasjoner i forhold til rutenes plassering, melder BBC.
Det er slett ikke barnemat, selv for en superdatamaskin. Å behandle all den informasjonen ville tatt for lang tid for det aktuelle eksperimentet.
Studentene Daniel Kunkle og Gene Cooperman fra Norheastern University i Boston måtte derfor bruke to trinn i sine beregninger.
Problematiske kombinasjoner
De viser at en hvilken som helst uordnet kube kan bli løst på 29 trekk, men at de fleste kombinasjonene trenger færre enn 26 trekk.
På grunn av det lille antallet spesielt problematiske kombinasjoner, kunne forskerne bruke datamaskinen til å finne den beste måten å løse disse på.
Tallknuseren klarte alle problemtilfellene på 26 trekk eller mindre.
Ned mot 20?
I forskerkretser kalles det minste antallet trekk som skal til for å løse en hvilken som helst Rubiks kube “Guds tall”, fordi den allmektige bare ville trenge så mange trekk for å få orden på sakene.
Man tror dette tallet befinner seg lavt på 20-tallet.
"Mens enkelte løser det mekaniske puslespillet på mindre enn 17 sekunder, er det kanskje flere som har plukket kuben fra hverandre i ren frustrasjon."
Resultatene ble offentliggjort under International Symposium on Symbolic and Algebraic Computation i Waterloo, Ontario.