Spillkontroll til kirurgi

Amerikanske ingeniørstudenter bruker deler fra spillsystemet Microsoft Kinect til en sensor som gir kirurger følesans ved kikkhulloperasjoner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Microsoft Kinect

Microsoft Kinect er en utvidelse til spillekonsollen Xbox. Det gjør det mulig for spilleren å bruke kroppen sin til å styre spillet med.

 

Kirurgiske roboter gir mulighet for å utføre svært presise operasjoner uten at det fører til store arr for pasienten. Det eneste problemet er at kirurgene ikke har noen riktig føling med instrumentene.

En gruppe ingeniørstudenter ved University of Washington, USA, bestemte seg for å hacke spillekonsollen Microsoft Kinect for å gi kirurgene følelsen tilbake. Det skriver dailyuw.com.

Kikkhulloperasjoner gjør at pasienten får mye mindre arr. (Foto: Colourbox)

Forskere og ingeniører har i flere år arbeidet med å gi kirurgene føling med instrumentene når de bruker roboter.

Følesansen er nemlig svært viktig i kirurgi. Uten følesansen risikerer legen at han eller hun utilsiktet skjærer i en blodåre eller i indre organer – uten å oppdage det.

Løsningen er å gi instrumentene en form for mekanisk tilbakemelding. Den kan komme i form av det spillere kaller «force feedback».

Dette er vibrasjoner i i spillkontrollen som kommer når man for eksempel skyter, slår eller hopper.

Fra leketøy til kirurgisk instrument

Kirurgene styrer operasjonsrobotene med en joystick, og kan se det området de opererer i via små kameraer på instrumentene.

Kinect-enheten er programmert slik at den kan reagere på et 3d-miljø og sende romlig informasjon tilbake til den som bruker instrumentet.

Treffer man en knokkel, trer «force feedback» i funksjon. Da kan man ikke bevege joysticken videre i den retningen.

Det er også mulig å fortelle programmet at det er områder som instrumentet ikke skal bevege seg inn i.

Før forskerne kom på ideen med å bruke sensorsystemet i Kinect, ville et lignende system ha kostet omkring 50 000 dollar, rundt 290 000 kroner.

Apparatet er fremdeles en prototype, og det er nødvendig å gjøre måleinstrumentene mindre og oppløsningen på kameraet bedre før det kan brukes i kirurgi.

Referanse og lenker

The Daily at UW – «UW students adapt gaming hardware for robotic surgery»

Powered by Labrador CMS