Sinne, svie og sykdom har fulgt myggen opp gjennom historien. Vi er ikke akkurat opptatt av å redde utsultet mygg etter vinteren.
Det er likevel grunn til å tro at insektenes svarte får, myggen som stikker og suger blod av mennesker, har en større funksjon enn å være et irritasjonsmoment.
– Vi vet lite om hva som er stikkmyggens funksjon i økosystemet, det er en av tingene vi trenger mer kunnskap om på sikt, sier myggforsker og biolog Sondre Dahle ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).
I første omgang ønsker forskere å finne ut hvilke arter av stikkmygg som lever i Norge og hvor de ulike artene lever. Prosjektet kalles NorBite og er finansiert av Artsdatabanken.
– Vi håper at folk vil bidra til forskningen ved å sende oss stikkmyggen de fanger, sier Dahle.
Nå kommer myggen
Nå kommer sommeren, og stadig høyere temperaturer vil sette fart på myggklekkingen. Larver som har ligget i dammer en stund kan endelig komme på vingene. De ivrigste blodsugerne har allerede fått sitt første måltid, og nå kan vi vente langt flere.
Stikkmygg har flere ulike strategier for å bringe slekten videre. En er å legge egg direkte i pytter og dammer. En annen taktikk er å legge eggene på tørr grunn på elvebredden. Der kan de ligge i årevis og vente til dagen elva flommer over.
– Da har mygg kanskje lagt egg der i mange år, men de har bare ligget der og hopet seg opp mens de ligger i dvale - klare for klekking når vannet kommer. Da blir det en skikkelig eksplosjon av mygg, sier Dahle.
Ønsker å se hva du fanger i myggfella
– Det er tre arter av stikkmygg som ikke har vært sett i Norge på 90 år. Vi vet ikke om de har blitt utryddet eller om de finnes noen steder fortsatt, sier Dahle.
Han håper derfor folk vil bidra til å fange mygg og sende dem inn til NINA. Hvis du har gått til innkjøp av en myggfelle, er det lett å dele fangsten med forskerne.
Du får tilsendt bokser gratis som du kan legge myggen i, og som takk for hjelpen får du luktestoff til myggfella.
– Vi tror ikke det kommer til å ha stor betydning for bestanden av mygg at vi nå ber folk om å sende oss myggen de fanger, men det kommer til å ha stor betydning for kunnskapen om mygg i Norge, sier Dahle.
Vestlandet er et sort mygg-hull
Forskerne vil spesielt ha kontakt med folk på Vestlandet, som kommer i kontakt med mygg.
– Det finnes nesten ingen dokumentasjon på hvilke stikkmyggarter som lever for eksempel mellom Stavanger og Bergen, på kartet er det et sort hull, sier Sondre Dahle ved NINA.