Livlig i oppvaskmaskinen

En ny undersøkelse viser at over halvparten av alle oppvaskmaskiner ser ut til å være invadert av sopp.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Ved første blikk er ikke oppvaskmaskinen din akkurat noe rekreasjonssted for liv. Været varierer mellom styrtflom og tørke, temperaturen kan stige fra 20 til 80 grader i løpet av minutter, og hele miljøet bades jevnlig i etsende saltlake.

Likevel ser det altså ut til at maskinen opptrer som permanent bosted for flere typer sopp. Prøver fra pakningene på innsida av døra på vaskemaskiner over hele verden, avslører kolonier av ulike gjærsopper.

Noen av dem kan være helseskadelige for mennesker med svekket immunforsvar, skriver et team av forskere, som nå har publisert funnet i tidsskriftet Fungal Biology.

Ekstreme levesteder

De færreste oppfatter vel huset som et ekstremt levested. Men innenfor hjemmets fire vegger finnes det miljøer hvor det nesten ikke går an å leve. Nesten. Dette kan bli bostedet til organismer som trives der andre ikke vil sette sin fot. Eller sopphyfe, i dette tilfellet.

I motsetning til den store hopen av mikroorganismer, tåler disse skapningene ekstrem tørke, varme eller andre ulevelige forhold. De slår seg ned på slike gufne steder, hvor de slippe å krangle om plassen med andre arter.

Nå danner en hel rekke nye elektriske apparater, særlig de som bruker vann, nye levesteder for de ekstreme, skriver forskere fra Slovenia, Nederland og Kina, som har tatt en nærmere titt på 189 oppvaskmaskiner fra 101 ulike stedet i alle fem verdensdeler.

Mange hadde sopp

Resultatene tyder på at mange av oss gir husly til ulike typer sopp blant kopper og tallerkener til vask. Hele 62 prosent av oppvaskmaskinene hadde kolonier av ulike gjærsopper på dørpakningene.

I litt over halvparten av de infiserte maskinene fantes Exophiala dermatitidis og Exophiala phaeomuriformis, to arter av svart gjærsopp som kan angripe mennesker.

- Den høye forekomsten av de to Exophiala-artene kan forklares ut ifra deres bemerkelsesverdige toleranse overfor høye temperaturer, saltnivåer og pH-verdier, en kombinasjon som tidligere ikke har vært observert hos sopp, skriver forskerne.

Kan angripe mennesker

De to soppartene opptrer ikke bare i oppvaskmaskiner. Tidligere funn har vist at de for eksempel trives i den behagelige temperaturen i dampbad. Og det er nettopp denne forkjærligheten for varme miljøer som kan gjøre dem litt skumle.

Exophiala-artene kan nemlig også slå seg ned i menneskekroppen, hvis de slipper til. Dette kan gjør dem til en trussel for folk som har svekket immunforsvar. Soppene er for eksempel kjent for å invadere lungene til mennesker med cystisk fibrose.

- Selv om det så langt ikke finnes rapporter om infeksjon hos friske mennesker i husstander som bruker oppvaskmaskin, bør man ikke overse den potensielle risikoen de representerer, skriver forskerne.

De oppfordrer nå til mer forskning for å finne ut om bruken av oppvaskmaskin utgjør noen trussel for folk flest.

For å døyve eventuell panikk kan vi kanskje i mellomtida trøste oss med at vi antagelig løper en større risiko ved å la oppvasken stå.

Referanse:

P. Zalar, M. Novak, G.S. de Hoog og N. Gunde-Cimerman, Dishwashers - A man-made ecological niche accommodating human opportunistic fungal pathogens, Fungal Biology, In Press, juni 2011

 

Powered by Labrador CMS