Dette er bakterien som lager gull

Den kan neppe redde verden fra en økonomisk krise, men for de to forskerne ved Michigan State University i USA, kan den kanskje bidra til noen ekstra kroner i kassen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rent gull er resultatet etter at Cupriavidus metallidurans-bakterien har jobbet med å omdanne gullklorid til rent gull. (Foto: G.L. Kohuth/Communications and Brand Strategy office MSU)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

I et kompakt laboratorium har Kazem Kashefi og Adam Brown, ifølge nettstedet Gizmodo, klart å fremstille 99,9 prosent rent gull.

Med på laget har de Cupriavidus metallidurans, en bakterie som er i stand til å overleve ekstreme påkjenninger.

Det hele er fremstilt som et kunstverk som består av en bio-reaktor og bakterier, en kombinasjon som produserer gull foran et publikum.

Den står utstilt på Ars Electronica i Linz i Østerrike.

Trolig ingen butikk

Kazem Kashefi er assisterende professor i mikrobiologi og molekylær genetikk, og Adam Brown er førsteamanuensis i elektronisk kunst. Sammen jobber de ved Michigan State University i USA og viser hvordan man ved hjelp av en bakterie klarer å gjøre gullklorid om til rent gull.

'The Great Work of the Metal Lover' er navnet på mini-laboratoriet som de to har laget. (Foto: G.L. Kohuth/Communications and Brand Strategy office MSU)

– Vi bruker et levende system som et redskap for kunstnerisk utforskning, sier Brown til universitets egne nettsider

Førsteamanuensis ved Ugelstad laboratoriet på NTNU i Trondheim, Wilhelm Robert Glomm, kjenner godt til denne måten å omdanne gullklorid på.

– De omdannet gullklorid til rent gull allerede på 50-tallet og det er noe vi også gjør her, sier Glomm.

Kashefi sier de tar noe som i utgangspunket ikke har noen verdi, og omdanner det til et edelt metall som har høy verdi.

Glomm bruker gull blant annet til å transportere medisiner rundt i kroppen. Når de kjøper inn gullklorid til laboratoriet, er det stort sett i svært små mengder.

– Jeg har aldri tenkt på å sammenligne prisen på gullklorid med prisen på rent gull, men dette er nok ingen god butikk, sier Glomm.

Avansert prosess

Gullklorid, eller flytende gull, er et giftig kjemisk stoff som finnes i naturen.

Metoden forskerne bruker til og omdanne stoffet til rent gull kalles mikrobiell alkymi.

Her er Cupriavidus metallidurans-bakterien i aksjon. Den spiser bort giftstoffer og produserer gull. (Foto: G.L. Kohuth/Communications and Brand Strategy office MSU)

Ifølge forskerne kan denne bakterien overleve i ekstremt giftige omgivelser samtidig som den omdanner gullklorid til 24-karat gull, altså rent gull.

– Dette er en avansert prosess fordi det er mye som skal stemme, sier Glomm.

Han forteller at man må ha nok bakterier og gullklorid, samtidig som at det må være helt riktig ph-verdi for at prosessen skal kunne settes i gang.

25 ganger sterkere enn først antatt

Forskerne har gitt sin lille «gullfabrikk» navnet «The Great Work of the Metal Lover». De forer bakterien med gullklorid, og etter en ukes tid spytter den ut rent gull.

Dette er en prosess forskerne mener skjer naturlig i naturen.

Se flere bilder og les mer om «The Great Work of the Metal Lover» her.

Powered by Labrador CMS