Mammutblod gjenoppsto
Hvordan klarte mammuten å tilpasse seg iskalde temperaturer i Sibir? Forskere har rekonstruert hemoglobin fra en 43 000 år gammel ullen en, og mener blodet gir svar.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mammuten skilte lag fra sine elefantslektninger på det afrikanske kontinentet for kanskje så mye som to millioner år siden, og vandret nordover og opp i høyden.
Den utviklet små ører, en kort hale og tjukk pels for å takle kulda i det prehistoriske Sibir og Nord-Amerika.
En gjenskaping av blodproteinet hemoglobin fra en ullhåret mammut, ut fra dna i beinrester, antyder nok en tilpasning som stålsatte mammuten med et superblod mot iskulde.
- Forsøket er ikke noe annerledes enn om vi skulle gå tilbake 40 000 år og ta en blodprøve fra en levende mammut, sier biolog Kevin Campbell ved University of Manitoba i Canada.
Forsøket er presentert i tidsskriftet Nature denne måneden.
Anti-freeze-mammut
Hemoglobin er blodets røde fargestoff, og finnes i de røde blodcellene. Proteinet opptar oksygen i lungene, og transporterer det ut i vevet. Der tar det opp CO2, som transporteres til lungene og pustes ut.
Hos både mennesker og hos de moderne elefantene frakter hemoglobinet oksygen lettere i varme temperaturer enn i lave.
Analysene av det rekonstruerte mammut-hemoglobinet avdekker at det antakeligvis skjedde en svært nyttig tilpasning i mammutens store kropp, etterhver den bosatte seg i kalde, høytliggende områder, som hjalp den å holde vamen.

Hemoglobinet til mammuten ser nemlig ut til å ha vært i stand til å frakte oksygen like godt i kaldt som i varmt vær, ifølge studien.
- Det mammuten antakeligvis utviklet er endringer i hemoglobinet, som gjorde at den trengte mindre varme for å frakte oksygen i kroppen, sier forskerne til Science sine nettsider.
Lagde hemoglobin med E. coli
For å rekonstruere hemoglobinet til den forhistoriske elefantslektningen, isolerte Kevin Campbell og dna-ekspert Alan Cooper fra University of Adelaide i Australia genet som hadde ansvaret for mammutens hemoglobin.
Dnaet hentet de fra de gamle beinrestene fra den hårete elefantslektningen som hadde ligget under Sibirs permafrost i 43 000 år.
I et laboratorieforsøk plugget de dette inn i bakterien E. coli. Det er kjent at E.coli-bakterien kan produsere menneskelig hemaglobin på denne måten.
- Jeg tenkte at hvis E coli kan lage perfekt menneskelig hemoglobin - hvorfor skulle det ikke kunne lage mammut-hemoglobin, sier Campbell til magasinet Science sine nyhetssider.
Kilder:
K. L. Campbell. Substitutions in woolly mammoth hemoglobin confer biochemical properties adaptive for cold tolerance. Nature. 2.mai 2010
Scientists Resurrect Mammoth Hemoglobin. Nyhetsartikkel fra ScienceNOW, 2.mai 2010.
Mammoths had ‘anti-freeze blood’, gene study finds. Nyhetsartikkel fra BBC, 2.mai 2010.
SE OGSÅ
-
Mammutens genom kartlagt
-
Hvem drepte mammuten?
-
Fant eldgammel babymammut
-
Blonde mammuter - ikke umulig...
-
Mammutjakt
-
Mammuten gresset i ballblom
-
Måtte bite i gresset
-
Spanske, pelskledde kjemper
-
Mammuten kan bli gjenfødt om fire år
-
Enda nærmere mammut-kloning
-
Mammuten Yuka kan ha blitt drept av både løver og mennesker