B12 er avgjørende for optimal vekst og kognitiv utvikling hos barnet.
Flere forskere har tatt til orde for at barn som blir fullammet, kan få i seg for lite av vitaminet B12. Mangel kan for eksempel føre til at barnet ikke vokser som normalt.
Nå viser en ny studie fra OsloMet at B12-statusen er god blant ammende mødre i Norge.
– Resultatene våre tyder på at barna som blir fullammet, får i seg nok B12, sier professor Sigrun Henjum ved OsloMet. Hun er en av forskerne bak studien.
I studien har forskerne både sett på mødrenes B12-inntak og analysert mødrenes urin og morsmelk. 175 norske mødre med barn fra null til seks måneder har deltatt i studien. Blant dem fullammet åtte av ti mødre.
– Studien vår viser at mødrene har et godt inntak, god status og at mengden B12 i morsmelken også ligger innenfor normalen, sier Henjum.
Målet med studien var å undersøke B12-inntaket og -konsentrasjonen i morsmelk hos ammende mødre, i tillegg til mors B12-status. Fullammende barns B12-inntak ble også beregnet de første seks månedene etter fødsel.
B12 i morsmelken går noe ned
Forskerne ser riktignok at mens mødrenes B12-status holder seg god seks måneder etter fødselen, går mengden B12 i morsmelken noe ned.
– I studien er ikke barnas blod målt, men vi ser via beregninger av B12-konsentrasjon i morsmelk at barna trolig får i seg nok av det viktige vitaminet.
Verdens Helseorganisasjon (WHO) har standardmål for hvor mye morsmelk barna drikker hver dag, som brukes til å regne ut om de får i seg nok.
De viktigste B12-kildene
Kjøtt, fisk, sjømat, egg og melkeprodukter er de viktigste kildene til vitaminet.
I denne studien er bare to prosent av mødrene vegetarianere. Tidligere studier har vist at i høyinntektsland finner vi vanligvis bare B12-mangel hos fullammede spedbarn med mødre som er vegetarianere.
– Oppsummert kan vi si at mødre som spiser kjøtt, fisk og egg eller melk har morsmelk med nok B12.
Mors B12-status i graviditeten har også noe å si.
– Har mor god B12-status i graviditeten, blir også barnet trolig født med god status, sier Henjum.
Fakta om B12
Vitamin B12 - også kalt kobalamin - er et vitamin som er av avgjørende betydning for DNA-produksjon i kroppens celler.
Spesielt sårbare er hurtigvoksende celler som blodceller og slimhinner i tarmsystemet. Nerveceller er også sårbare for vitamin B12-mangel.
Vitaminet kan ikke lages i kroppen og må derfor tilføres gjennom kosten.
Kjøtt, fisk, sjømat, egg og melkeprodukter er de viktigste kostholdskildene for vitamin B12.
Forskerne fant også at det ikke var noen forskjell på B12-mengden i morsmelken til mødrene som tok tilskudd og de som ikke gjorde det.
Bruk av tilskudd påvirket ikke B12-status hos mor, noe vi kunne forventet hvis mødrene hadde hatt lav B12-status.
– Resultatene våre kan være påvirket av at det ikke var noen som hadde B12-mangel. Dersom en har nok av det viktige vitaminet i maten, klarer en trolig ikke å ta opp det lille ekstra fra tilskudd, sier Henjum.
Få studier av B12
Hittil er det gjennomført få studier av B12 i morsmelk i velnærte befolkningsgrupper.
– Med våre analyser av B12 i morsmelk bidrar vi til nye data på dette feltet. Studien er en av de første på B12 i morsmelk i Norge.
– Nå trenger vi mer forskning for å forstå hvordan mors B12-status påvirker morsmelken, og ikke minst effekten mengden i melken har på barnas status, sier Henjum.
B12 og spedbarn
B12 er avgjørende for optimal vekst og kognitiv utvikling hos spedbarn. B12-mangel kan føre til at barnet ikke vokser eller utvikler seg optimalt.
Spedbarns B12-status er både avhengig av tilførsel i mors mage og etter fødsel gjennom morsmelk eller morsmelkerstatning og etter hvert fast føde.
Mors B12-status både i graviditeten og etterpå har mye å si for barnets status. B12 i morsmelk fra velernærte kvinner er lavere enn B12 i morsmelkerstatning.
I høyinntektsland som Norge er B12-mangel sjelden. Her finner vi vanligvis kun B12-mangel hos fullammede spedbarn med mødre som er vegetarianere.