Flere barn får hodepine ved skolestart enn ellers i året. Dårlige ferievaner kan være årsaken. Spenningshodepine kan utløses av for lite mat, vann eller søvn. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Barn kan ha mer hodepine ved skolestart

Men skolen er neppe synderen. Nye rutiner som gir mangel på mat og søvn være en vel så stor årsak, ifølge forsker.

For mødre og fedre kan det være vanskelig å finne ut om barnet virkelig har en fæl hodepine eller om det bare er et desperat påfunn for å slippe unna skolen og forlenge sommerferien litt til.

Uansett har amerikanske forskere nå dokumentert at hodepine blant barn ser ut til å øke om høsten. Rundt skolestart tar flere foreldre kontakt med lege på grunn av barnas hodepine sammenlignet med resten av året, viser analysen. Barna var mellom fem år og 18 år.

Analysen er basert på 1300 tilfeller der barn oppsøkte Nationwide Children’s Hospital for akutt hodepine mellom 2010 og 2014.  Resultatene ble presentert på American Headache Society Meeting i Washington, D.C. i juni i år. 

Endrede rutiner

Økningen i høsthodepine kan skyldes en rekke faktorer, ifølge forskerne. Økt mentalt stress fra skolearbeid, kan være en av dem. Men det trenger ikke å være et symptom på at barnet mistrives på skolen, er skolelei eller ikke takler leksene.

Hodepinen kan også skyldes at dårlige ferievaner sitter for godt i.

– Barns hodepine kan også skyldes endringer i søvnmønster og søvnmengde. For lite mat og drikke og mer TV-titting og annen skjermbruk om høsten kan også bidra til hodepine hos barna, sier forskningsleder Ann Pakalnis i en pressemelding.

Tas mer alvorlig om høsten

Men det er likevel ikke sikkert at høsten er høysesong for hodepine blant barn, innvender Lars Jacob Stovner, professor ved nevrologisk institutt ved NTNU. 

– Det kan være at foreldrene tar barnas hodepine mer alvorlig om høsten når barna begynner på skolen, og derfor oppsøker lege. Det kan være fordi foreldrene da ser at hodepinen går ut over tilstedeværelse på skolen og arbeidet med lekser, sier Stovner, som også er leder for Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine ved St. Olavs Hospital i Trondheim. 

De har ikke opplevd samme tendens so mde amerikanske forskerne, men har også flest voksne pasienter. 

To primærtyper hodepine

De fleste amerikanske barna som oppsøkte klinikkene hadde enten spenningshodepine eller migrene. Spenningshodepine er vanligst blant gutter mellom fem og ni år.

– Heldigvis har guttene en tendens til å bli bedre etter hvert som de blir eldre, sier Pakalnis.

Migrene oppstår oftere hos jenter når de kommer i puberteten, og har en tendens til å vedvare inn i voksen alder.

Migrene er vanligvis forbundet med kvalme og oppkast, og følsomhet for lys, lyd og lukt. Selv om migrene er mindre vanlig hos yngre barn, er slik hodepine langt mer alvorlig.

Lite mat og søvn kan utløse

Spenningshodepine føles som noe som strammer rundt hodet, og er som regel ikke verre enn at barna kan fungere som normalt i skoledagen til tross for ubehaget.

Grafen viser antall foreldre med barn som oppsøkte sykehuset for akutt hodepine. De fant en markant økning om høsten, rett ved skolestart. (Foto: (Graf: Dr. Pakalnis/Nationwide Children’s Hospital))

Stress, som følge av at barnet anstrenger hjernen på skolen, kan utløse slik hodepine hos noen barn, ifølge forskerne.

På samme måte kan andre få hodepine av å delta i sport, spille sjakk, spille skuespill eller musikk.

Andre årsaker kan være mangel på nok søvn, at barna hopper over måltider, drikker for lite vann eller får i seg for mye koffein.

Også mangel på mosjon og langvarig bruk av elektroniske skjermer kan utløse spenningshodepine.

Livsstil kan fjerne hodepine

Foreldre kan redusere både spenningshodepine og migrene ved å minimere stressfaktorer i barnas liv, ifølge forskerne.

– Hodepine kan ofte forebygges ved å sørge for at de spiser tre måltider om dagen, drikker nok væske og se til at barnet får nok søvn om natten, ifølge Howard Jacobs, hodepinespesialist ved Nationwide Children’s Hospital.

– Hjernen er som en mobiltelefon, den trenger også lading, illustrerer han.

Bør utredes i noen tilfeller

Har barnet hodepine til tross for faste rutiner for mat og søvn, bør foreldrene kontakte lege og få råd om hvordan de kan håndtere og forebygge hodepine.

– Får barnet brått alvorlig hodepine, eller forverrer den seg i forhold til tidligere, bør det utredes, sier Jacobs.
En annen god tommelfingerregel er at hvis hodepinen forstyrrer barnets normale rutine, så er det på tide å få dem evaluert, slik at barnet kan få behandling så det kan fungere normalt igjen i hverdagen.

Smertestillende medisiner som paracetamol, ibuprofen eller naproxen kan også være nyttig, men de kan gjøre hodepinen verre hvis de tas for ofte.

Powered by Labrador CMS