Gravide kvinner med kjæledyr har flere bakterier i skjeden

Tarmbakterier fra hunder og katter ser ut til å havne i skjeden hos gravide kvinner og øke risikoen for blant annet blærebetennelse. Det kan skyldes dårlig håndhygiene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gravide kvinner må gjerne fortssette med å klemme kjæledyrene sine, men forskningen tyder på at de kanskje bør være ekstra oppmerksomme på håndhygienen. (Foto: Colourbox)

Fakta

709 gravide kvinner deltok i undersøkelsen. De er med i COPSAC2010-kohorten, en gruppe på 733 tilfeldig utvalgte gravide kvinner som skal brukes til å forske på årsaker til astma hos barna.

Hos 16 prosent av kvinnene med dyr i hjemmet ble det funnet tarmbakterier i skjeden, mot cirka 8 prosent hos andre kvinner.

Siden hunde- og katteeiere generelt er yngre, har lavere inntekt og røyker mer, korrigerte forskerne for dette.

Forskerne intervjuet kvinnene i graviditetens uke 36 og tok en prøve i skjeden. Prøven ble undersøkt på Statens Serum institut.

Opplysningene om behandling med antibiotika kryssjekket de hos Legemiddelstyret.

Antibiotika brukes bredt

Det er svært vanlig for gravide å få blærebetennelse, og man er, ifølge Jakob Stokholm fra Dansk BørneAstma Center, generelt raske til å behandle med antibiotika.

Infeksjonen kan nemlig bli alvorlig hvis den sprer seg nyrene, samtidig med at den kan øke risikoen for å føde for tidlig.

Han peker på at det ikke alltid tas en urinprøve der man dyrker bakteriene. I stedte brukes såkalte «strips», som er mer usikre. Derfor kan det være en del kvinner som får antibiotika uten at det er nødvendig.

– Opp mot 37 prosent av alle gravide kvinner får antibiotika under graviditeten, men det er nok ikke alle som burde ha fått det. De bør i hvert fall få tatt en urinprøve først, sier Stokholm.

En dansk studie avslører at gravide kvinner som lever med enten hund eller katt har tarmbakterier i skjeden dobbelt så ofte som andre. Det ble funnet kolibakterier i skjeden hos hver sjette av dyreeierne.

– Det overrasket oss at sammenhengen var så tydelig. Når man er gravid, er man i en mer sårbar tilstand, og da er det ikke ønskelig med kolibakterier i skjeden, sier lege Jakob Stokholm, som er forsker ved Dansk BørneAstma Center og på barneavdelingen ved Næstved Sygehus.

Tarmbakteriene kan blant annet spre seg til urinrøret og gi blærebetennelse.

Studien viste også at dyreeierne oftere fikk antibiotika. Om lag halvparten av behandlingene ble gitt mot blærebetennelse.

Forklaring mangler fremdeles

Artikkelen er publisert i onlinetidsskriftet Plos One, og det er en dansk forskergruppe fra Dansk BørneAstma Center, ledet av professor Hans Bisgaard, som står bak.

Siden det er en statistisk undersøkelse, kan forskergruppen ikke si med sikkerhet hva som er årsak og konsekvens, men de mener det kan forekomme en overføring av bakterier fra kjæledyr til kvinne.

Det kan også være en ukjent faktor innblandet.

– Det er det eneste studien på området, og derfor må dette tolkes forsiktig. Men det er tydelig at man bør forske på mekanismen som ligger bak, sier Jakob Stokholm.

Ukjent opprinnelse

Selv om det i tidligere studier er påvist at eiere og kjæledyr deler bakterier, er det i dette tilfellet ikke mulig å vite om bakteriene faktisk kommer fra kjæledyret.

Dyr og mennesker i samme husholdning kan bære samme bakteriestammer i tarmen, og derfor bør det ifølge Jakob Stokholm blant annet undersøkes hvilke typer tarmbakterier det er snakk om, og hvordan de blir spredt.

– Men vi antar at det kan ha noe å gjøre med at man får bakterier fra hunden eller katten på hendene, som man deretter overfører til sin egen munn eller rumpe. Hunder slikker jo seg selv i skrittet og på pelsen, så det er massevis av kolibakterier på våre gode venner, sier Stokholm.

Behandling kan ha betydning

En blærebetennelse kan bli alvorlig hvis den for eksempel sprer seg til nyrene, og den øker også risikoen for å føde for tidlig.

Imidlertid er antibiotikabehandling under graviditeten forbundet med risiko for at barnet utvikler astma. Det var årsaken til at forskerne tok fatt på emnet.

– Det ser ut til at det kan være langtidseffekter av behandlingen som man ikke tar høyde for, sier Stokholm.

Påvirker immunsystemet

Tarmbakterier i skjeden kan i verste fall gjøre det nyfødte barnet sykt. Andre studier viser nemlig at morens bakterier under graviditet og fødsel kan gi det nyfødte barnet en alvorlig infeksjon.

– Barnets immunsystem er umodent. Derfor kan det påvirkes av miljøet. Det kan bety at man som gravid bør være oppmerksom på å vaske hendene en ekstra gang, sier Stokholm.

Håndvask kan være avgjørende

Vibeke Frøkjær Jensen er seniorforsker ved DTUs avdeling for epidemiologi og genomisk mikrobiologi,  og var ikke involvert i studien.

Hun mener sammenhengen mellom tarmbakterier i kjønnsdelene og kjæledyr i hjemmet gir god mening.

– Det er forskjellige muligheter for smitten. Man vasker ofte hendene før man setter seg til å spise. Men man vasker dem jo ikke før man går på toalettet, hvor man bruker hendene til å tørke seg, sier Jensen, som blant annet forsker på antibiotikaresistens hos bakterier i kjæledyr.

Hun påpeker at resultatene kan brukes som utgangspunkt for hypotesebasert forskning, hvor man forsøker å påvise noen mulige årsakssammenhenger.

– Dette er en enkeltstående studie, så det må helt klart mer kunnskap til. Det er for eksempel opplagt å undersøke nøyaktig hvilke bakterier som beveger seg mellom kjæledyr og eiere, og hvilke sykdommer de kan framkalle, sier Jensen.

Vitenskapelige kilder

Stokholm J, Schjørring S, Pedersen L, Bischoff AL, Følsgaard N, et al. (2012) Living with Cat and Dog Increases Vaginal Colonization with E. coli in Pregnant Women. PLoS ONE 7(9): e46226. doi:10.1371/journal.pone.0046226

Johnson JR, Owens K, Gajewski A, Clabots C. Escherichia coli colonization patterns among human household members and pets, with attention to acute urinary tract infection. J. Infect. Dis. 2008 Jan 15;197(2):218–24

Stensballe LG, Simonsen J, Jensen SM, Bønnelykke K, Bisgaard H. Use of Antibiotics during Pregnancy Increases the Risk of Asthma in Early Childhood. J. Pediatr. [Internet]. 2012 [cited 2012 Nov 15];

Stoll BJ, Hansen NI, Sánchez PJ, Faix RG, Poindexter BB, Meurs V, et al. Early Onset Neonatal Sepsis: The Burden of Group B Streptococcal and E. Coli Disease Continues. Pediatrics. 2011 May 1;127(5):817–26.

Weston EJ, Pondo T, Lewis MM, Martell-Cleary P, Morin C, Jewell B, et al. The Burden of Invasive Early-onset Neonatal Sepsis in the United States, 2005–2008. Pediatr. Infect. Dis. J. 2011 Nov;30(11):937–41.

Dunn RR, Fierer N, Henley JB, Leff JW, Menninger HL (2013) Home Life: Factors Structuring the Bacterial Diversity Found within and between Homes. PLoS ONE 8(5): e64133. doi:10.1371/journal.pone.0064133

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS