Bakgrunn: Astma ingen hindring

Barn med astma er like fysisk aktive og i like god fysisk form som andre barn, viser en studie fra Idrettshøgskolen.  

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En lite aktiv livsstil er i den senere tid trukket frem som mulig risikofaktor for utvikling av astma.

Det hevdes også at barn og unge som bor i vestlige land er mindre fysisk aktive og i dårligere form nå enn tidligere.

-Vi ville teste om barn med astma er like fysisk aktive og har like god fysisk form som barn uten astma, sier stipendiat ved Norges idrettshøgskole Sveinung Berntsen Stølevik. 

Doktoravhandlingen til Stølevik konkluderer med at astmabarn er like aktive og i like god form som andre barn.

Studien styrker heller ikke forklaringen at en lite aktiv livsstil fører til økt risiko for å utvikle astma.

På sykkel i Tanzania

(Foto: Sveinung Berntsen Stølevik)

Avhandlingen er basert på tre hovedstudier hvorav den ene er gjennomført i det nordlige Tanzania.

Det har også vært et mål å sammenlikne forekomsten av selvrapporterte astmasymptomer, maksimalt oksygenopptak og fysisk aktivitetsvaner hos barn med en vestlig livsstil (Oslo) med dem som lever i den rurale delen av Øst-Afrika (Nord-Tanzania).

I tillegg er det gjennomført en metodestudie hvor en har sammenliknet flere måter å måle fysisk aktivitet på.

- Det var en utfordring for prosjektet å finne metoder å teste barnas fysiske aktivitetsnivå på som gjorde at vi kunne sammenligne dataene fra Norge og Nord-Tanzania.

- Sykkelteknikken til mange barna i Nord-Tanzania var så dårlig at den slo ut på testen. De det gjaldt hadde lavere resultat på grunn av teknikk og ikke fysisk nivå, understreker Stølevik .

Nesten hvert fjerde barn som bor i det rurale Nord-Tanzania har hatt astmasymptomer i løpet av et år. Dette tallet er tilsvarende for barn i Oslo.

Tidligere studier har vist lavere forekomst av astma i ikke-vestlige områder. Resultatene fra Stølevik sin doktorgrad er interessant da de ikke støtter tidligere funn.

Like fysisk aktive

Sveinung Berntsen Stølevik. (Foto: Torunn Gjerustad)

Noe overraskende viste resultatene at Oslo-barn og barn fra Nord-Tanzania med astma er like fysisk aktive, og har tilsvarende fysisk form som barn uten astma.

Fysisk form eller fysisk aktivitetsvaner var ikke forskjellig (med unntak av lavere deltakelse i organisert aktivitet, samt lengre skolevei for tanzanianske barn) mellom norske og tanzanianske barn.

Studien viste imidlertid at barn med dårlig sykkelferdighet oppnår lavere målt fysisk form på ergometersykkel enn barn som kan sykle.

Bakgrunn:

Sveinung Berntsen Stølevik vil onsdag 29. april forsvare sin doktoravhandling “Physical activity and aerobic fitness in childhood; - associated with asthma?” ved Norges idrettshøgskole, seksjon for idrettsmedisinske fag.

Powered by Labrador CMS