(Foto: EPA/KCNA, NTB scanpix)

Eksperter om toppmøtet i Hanoi:
Et klart tilbakeslag

Toppmøtet mellom USA og Nord-Korea i Hanoi endte med at Donald Trump og Kim Jong-un skiltes uten en avtale. – Et klart tilbakeslag, mener eksperter.

– Møtet levde ikke opp til ambisjonen. De som aldri har trodd på en diplomatisk løsning for Nord-Korea, kan innkassere en halv seier, slår seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) fast overfor NTB.

Torsdag ble toppmøtet i Vietnams hovedstad Hanoi mellom Trump og Kim plutselig avbrutt, uten at de to undertegnet en avtale om stans i virksomheten i det nordkoreanske atomanlegget i Yongbyon i bytte mot sanksjonslette, slik planen var.

– Dette er utvilsomt et steg tilbake, sier den svenske Nord-Korea-analytikeren Niklas Swanström til nyhetsbyrået TT. Også lederen for fredsorganisasjonen Ploughshares Fund, Joe Cirincione, mener utfallet er et klart tilbakeslag.

– En stor fiasko, tvitret han torsdag.

Skuffelse

Toppmøtet var andre gang de to statslederne møttes. Trass i at Trump i forkant hadde understreket at han ikke har hastverk, var det knyttet store forventninger til at de to ville komme nærmere en avtale om nordkoreansk atomnedrustning.

Ifølge Lodgaard var det trolig en skuffet og bitter Kim som reiste hjem fra møtet.

– Økonomien er hans førsteprioritet, og han hadde nok forventet at Trump ville by på sanksjonslette som ville gjøre det mulig å gjenåpne industriparken Kaesong og åpne for turisttrafikk til det hellige fjellet Kumgang. Dette er pengemaskiner for Nord-Korea, sier NUPI-forskeren. Manglende framgang her kan også føre til økende misnøye i Nord-Korea.

Den som imidlertid har mest grunn til å være skuffet, er Sør-Koreas president Moon Jae-in, mener Lodgaard.

– Han er avhengig av framgang i forholdet mellom USA og Nord-Korea for å kunne videreføre sin solskinnspolitikk, sier han.

– God tone

Den svenske USA-forskeren Frida Stranne ved Høyskolen i Halmstad mener man ikke må legge for mye i det som skjedde i Hanoi.

– Det var muligens en uventet og brå avslutning på møtet som jeg ikke tror at noen av dem hadde ventet seg, men samtidig virker det som om tonen fortsatt er god. Så dette trenger ikke bety noe annet enn at man kanskje hadde det litt for travelt med å treffes, sier hun til TT.

– Det finnes jo dem som har vært urolige for at Trump skal gå med på ting som undergraver USAs maktposisjon, men dette viser vel at han ikke er beredt til noe sånt, sier Stranne.

Hun er nå er spent på hvordan presidenten vil kommentere møtet på sosiale medier.

– Hans kommentarer har jo ofte brutt med tidligere offisielle uttalelser, sier Stranne.

Bakspillere

Ifølge Lodgaard er både Kim og Trump omgitt av bakspillere som ikke har tro på noen fredsavtale, deriblant USAs sikkerhetsrådgiver John Bolton, som aldri har trodd på en diplomatisk løsning.

Heller ikke utenriksminister Mike Pompeo har tro på at Nord-Korea vil være villig til å nedruste, ifølge Lodgaard.

– Dette har vært en toppstyrt prosess hele tiden. Og det er veldig sjelden at store, brå linjeskifter, som det Kim og Trump sto for i Singapore, gjøres med samtykke innad. USA trengte nok en pust i bakken, sier han.

Powered by Labrador CMS