Astronomer har fått øye på et objekt som suser inn mot det indre solsystemet i høy fart.
Det ser ut til å være en komet, ifølge NASA, men den kommer ikke herfra. Det er en gjest fra en annen stjerne.
Klumpen med is og stein ble antagelig slengt ut fra sitt eget solsystem. På reisen gjennom verdensrommet tar den en snartur innom.
Objektet, som har fått navnet 3I/ATLAS, befinner seg nå mellom Jupiter og asteroidebeltet. Den kommer til å sneie banen til Mars, dra forbi solen og fortsette ut av solsystemet igjen.
Tredje gjest
– Hvis det blir bekreftet, vil dette være det tredje kjente interstellare objektet fra utsiden av vårt solsystem som vi har oppdaget, sier astronom Mark Norris ved University of Central Lancashire til The Guardian.
– Det gir ytterligere bevis for at slike interstellare vandrere er relativt vanlige i galaksen vår.
Det første besøket var Oumuamua i 2017. Det var et 400 meter langt sigarformet objekt som oppførte seg uventet. Det var vanskelig å fastslå om det var en komet, asteroide eller noe annet.
3I/ATLAS ser også ut til å være en komet, ifølge NASA. Den ble oppdaget 1. juli med ATLAS-systemet (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System).
Det er et sett med teleskoper som scanner himmelen for objekter som beveger seg og skal gi et tidlig varsel om asteroider som kan treffe jorden.
David Rankin fanget dette bildet av 3I/ATLAS, tidligere kalt A11pl3Z 2. juli.(Bilde: David Rankin, Saguaro Observatory)
Usikkert hvor stor den er
Astronomer jobber nå med å forstå kometens størrelse og fysiske egenskaper, skriver NASA.
– Basert på lysstyrken rapportert i de første observasjonene tilsvarer det en asteroide på 20 kilometer hvis man antar vanlige egenskaper – men det gjelder bare dersom det faktisk er en asteroide og ikke en komet, sier Colin Snodgrass, professor i planetarisk astronomi ved University of Edinburgh til The Guardian.
En komet er dannet av is blandet med støv og stein, mens asteroider er klumper av stein og metall.
– Det er rapporter om at objektet har en liten kometlignende hale, noe som tyder på at mye av lysstyrken kommer fra komaen, altså støvatmosfæren rundt objektet, da er det sannsynlig at den faste kjernen er mindre, sier Snodgrass.
Etter observasjonen 1. juli ble kometen sporet opp i ATLAS-data tilbake til 14. juni. Da ble det klart at objektet er en gjest fra et annet solsystem. Den er ikke bundet til solen, men vil fortsette forbi.
Annonse
Det er heldigvis ingen fare for at kometen vil treffe jorden. Kometen vil ikke komme nærmere enn litt innenfor Mars sin bane.
Objektet vil være synlig for teleskoper frem til september, deretter vil kometen være for nær solen til at den er mulig å se. Kometen vil være nærmest solen i slutten av oktober og bli synlig igjen i desember.