Smeltevann fra isen på Grønland har økt med 21 prosent de siste 40 årene, ifølge ny forskning.

Issmelting på Grønland har økt den globale flomfaren

3,5 billioner tonn med is har smeltet på Grønland det siste tiåret. Det har økt de globale havnivåene med en centimeter og økt flomfaren, viser en studie.

Én tredel av isen som har smeltet siden 2011, forsvant i løpet av bare to somre – 2012 og 2019, ifølge studien som ble publisert mandag.

Dette er den første studien som bruker satellittdata for å undersøke issmeltingen på Grønland. Dataen stammer fra Den europeiske romfartsorganisasjonen (Esa).

Smeltevann fra isen på Grønland har økt med 21 prosent de siste 40 årene. I samme periode har ekstremt issmelting forekommet hyppigere.

Satellittbildene viser store variasjoner i hvor mye is som smelter på Grønland fra år til år. Bildene kombinert med statistikk over temperaturer viser at hetebølger i økende grad er en hovedårsak til issmeltingen – mer enn global oppvarming.

– Når klimaet blir varmere, er det rimelig å anta at ekstrem issmelting på Grønland vil skje oftere, sier hovedforfatter av studien, Thomas Slater, ved University of Leeds.

Å forutse hvor mye issmeltingen på Grønland bidrar til økte havnivåer har lenge vært vanskelig for forskere, men tilgangen til satellittbildene har gjort dette mye enklere.

– Anslag viser at isflakene fra Grønland vil føre til en økning i havnivåene på mellom 3 og 23 centimeter innen 2100, sier medforfatter Amber Leeson ved Lancaster University.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS