Slavene satte preg på plantasjen

Et drivhus fra den amerikanske borgerkrigen er sterkt preget av vestafrikansk kultur og tekniske løsninger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Wye House ligger på Lloyd-plantasjen, som fortsatt eies av etterkommerne til de som bygde den i 1755. (Foto: Library of Congress)"

Fakta om amerikansk slaveri:

Tallet på slaver som ble hentet fra vestkysten av Afrika er usikkert, men man regner med at et sted mellom 10 og 15 millioner mennesker ble fraktet over Atlanterhavet for å jobbe på plantasjer i Nord- og Sør-Amerika og Karibia.  

Virkningene i Afrika ble blant annet en kraftig befolkningsnedgang i mange samfunn, sosial oppløsning og en underordnet plass i verdensøkonomien som leverandør av arbeidskraft.

Slavehandel, transport og inntekter fra slavenes produksjon på plantasjer bidro på den annen side til økonomisk oppsving og industrialisering i Vest-Europa. 

Det amerikanske slaveriet opphørte i 1865, etter borgerkrigen. 

Kilde: snl.no

 

Det viser utgravinger ved Wye House i Talbot County i Maryland. På denne gamle plantasjen, som ble påbegynt i 1755, kan nemlig slavenes medbrakte kunnskap om ulike former for afrikansk landbruk og kultur fortsatt sees.

Utgravingene er gjort av arkeologer ved University of Maryland, og i en pressemelding skriver de at de vestafrikanske metodene og løsningene ikke har vært godt nok forstått av de amerikanske etterkommerne som har bodd på gården.

- I mange år har denne berømte bygningen fra opplysningstiden blitt verdsatt for sine europeiske kvaliteter, men den har også et skjult afrikansk ansikt som vi nå har oppdaget, sier Mark Leone fra University of Maryland.

Utgravingene er en del av prosjektet Archeology in Annapolis, som du kan lese mer om på University of Marylands nettsider.

En skjematisk oversikt over hvordan drivhuset ble drevet mellom 1785 og 1820. (Illustrasjon: Brian Payne/UMD)

På 1700-tallet var drivhus med eksotiske frukter og grønnsaker populært blant rike i både Europa og USA. De flotte drivhusene var ikke bare statussymboler, men ble også brukt til viktige eksperimenter med jordbruks- og hagedyrkingsteknikker.

- De afroamerikanske slavene spilte en mye viktigere og mer teknisk rolle enn de har fått anerkjennelse for. Arbeidet krevde raffinement og dyktighet, og det sørget slavene for, fortsetter Leone.

"Denne delen av en forhistorisk morter ble funnet murt inn i fyringsanlegget i drivhuset, og arkeologene mener det er en amulett som ble plassert der av slavene for å holde onde ånder borte. (Foto: UMD)"

Han forklarer at slavene begynte å eksperimentere med dyrking av villbrokkoli og andre grønnsaker, og ingefær, bukkeblad og andre planter til medisinsk bruk.

Dette har forskerne funnet ut blant annet gjennom analyser av pollen i området.

Arkeologene fant også ut at det var slaver som konstruerte fyringsanlegget i drivhuset, for blant mursteinene ble det nemlig funnet en vestafrikansk lykkeamulett. Denne stammer fra Yorubakulturen, som i dag finnes hovedsakelig i Nigeria.

"Disse gjenstandene ble funnet under en av inngangsdørene til drivhuset. I vestafrikansk kultur er det vanlig å grave ned spisse gjenstander og metallbiter under en dør for å holde onde ånder unna. (Foto: UMD)"

Slavene hadde også ansvaret for driften av fyringsanlegget, og styrte både varme, lys og vanning. Teknikkene ble utarbeidet gjennom eksperimenter gjort på 1700- og 1800-tallet, og forskerne mener slavene hadde en aktiv rolle i disse.

- Kunnskapen og ferdighetene som ble resultatene av disse eksperimentene ble slavenes eiendom, og var med å danne en afroamerikansk gartnertradisjon, avslutter Leone.

Powered by Labrador CMS