Pyramidene i Giza i Egypt er kolossale byggverk. Kan de gamle egypterne ha brukt et smart system for å heise de svære steinblokkene på plass? (Foto: Goran Tomasevic/Reuters/NTB scanpix)

Pyramidene i Egypt: Nye funn kan forklare hvordan de ble bygget

Arkeologer avdekket rampe som kan ha hjulpet de gamle egypterne med å reise de enorme monumentene.

I ørkenen ved hovedstaden Kairo i Egypt ligger pyramidene i Giza. Hvordan fortidas faraoer klarte å bygge dem allerede for rundt 4500 år siden, har vært et mysterium siden pyramidene ble oppdaget.

Nå tror arkeologer at de er nærmere en løsning, melder den britiske avisa The Guardian.

I september avdekket de en rampe ved et steinbrudd lenger sør i landet. Den kan ha blitt brukt på en smart måte.

– Systemet la til rette for at flere mennesker kunne bruke mer kraft samtidig, så de kunne flytte steinblokkene raskere, skriver Roland Enmarch ved University of Liverpool i en e-post til forskning.no.

Han er en av lederne for studien av området som før het Hatnub. Det ligger omtrent midt i Egypt, sør for dagens Al-Minya.

Halte og dro fra flere kanter

Forskere har lenge antatt at egypterne brukte ramper for å bygge pyramidene. Men denne rampen er spesiell. Den er bratt, og det ser ut til at det er trappetrinn og stolpehull på den.

Arkeologene forestiller seg at egypterne brukte stolper til å heise steinblokkene på plass. De dro dem altså ikke bare etter seg oppover rampen.

– Det er et slags taljesystem. Mens noen arbeidere kan ha stått over steinblokka og dratt den oppover, sto andre under den og dro tauet nedover, forklarer Enmarch.

Tauet gikk trolig rundt trestokker, slik at arbeiderne flyttet steinen oppover selv om de dro nedover.

Om arbeiderne halte og dro fra flere kanter samtidig, kan operasjonen ha gått raskere enn tidligere antatt – selv om den uansett krevde mye muskelkraft.

Gravde fram rampe

Arkeologene har foreløpig ikke fått tilbakemeldinger på antakelsene sine fra andre forskere ved å publisere funnene i et tidsskrift, så det gjenstår å se hvor sannsynlig det er at egypterne brukte rampen slik de tror.

Det er ikke funnet så mange andre ramper fra den tida, ifølge Enmarch, og ingen i like god stand som denne.

Forskerne har lenge kjent til steinbruddet i Hatnub og visst at det lå en rampe der.

De studerte egentlig noen gamle inskripsjoner på stedet. Men så gravde de fram rampen fra sanden.

Inskripsjonene tyder på at den er fra tida da den største av pyramidene, Kheopspyramiden, ble bygd. Hvis slike ramper var i bruk den gangen, er det ikke usannsynlig at systemet ble benyttet også i Giza.

Powered by Labrador CMS