Arkeologer har jobbet med utgravingen i nesten et år.
Arkeologer har jobbet med utgravingen i nesten et år.

Kjølen på Gjellestadskipet heves tirsdag

De første delene av kjølen på vikingskipet på Gjellestad i Halden skal opp av jorda tirsdag etter et år med utgravinger.

Kjølen er den best bevarte delen av skipet og har forutsetninger for å bli en viktig museumsgjenstand, skriver Kulturhistorisk museum i en pressemelding.

Kjølen er viktig for å datere skipet og forstå skipets egenskaper som havgående fartøy, og skipet vil kunne gi mye ny kunnskap om vikingtiden i Norge.

– Hvert eneste lag i graven er undersøkt og dokumentert med moderne metoder. Vi har fått et godt bilde av hvordan skipet og avdøde ble begravet og hvordan landskapet rundt skipsgraven så ut i sin samtid, forteller utgravingsleder Christian Løchsen Rødsrud ved Kulturhistorisk museum.

Utgravingen, som er den første av et vikingskip i Norge på over 100 år, startet 26. juni i fjor etter at det ble oppdaget en skipsform under bakken i 2018.

­– Gjellestadskipet er et funn av enestående nasjonal og internasjonal betydning. Jeg er imponert over det arbeidet som arkeologene har gjort med å dokumentere funnet. Dette vil bidra til ny og spennende forskning i lang tid framover, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V), som skal overvære hevingen, i pressemeldingen.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS