Fant urgammel, tre meter høy avbildning av «kongen av universet»
Kong Assurbanipal var ikke snau.
Denne 3D-modellen viser relieffet, med kong Assurbanipal i midten. Guden Ishtar er til høyre, mens guden Ashur er til venstre. Den er altså mer enn fem meter bred og tre meter høy.(Illustrasjon: Michael Rummel/University of Heidelberg)
«Jeg, kong Assurbanipal, kongen av universet, kongen av landet Assur(.....)jeg grep en løve etter halen (.....) og etter befaling fra Ninurta og Nergal, gudene jeg stoler på, knuste jeg skallen på den med min egen stridsklubbe.»
Dette er et lite utdrag om kong Assurbanipal, som var en av de siste kongene i det svært mektige Assyriske riket. Assurbanipal var konge fra år 669 til 631 f.Kr.
Denne inskripsjonen står på en steintavle som viser kongen under løvejakt og ordene står i kileskrift. Inskripsjonen er nå i samlingen til British Museum.
Utdrag av relieffet hvor Assurbanipal dreper en løve.(Foto: Carole Raddato/CC BY-SA 2.0)
Men nå er det funnet en ny kjempeavbildning av Assurbanipal under en utgravning av oldtidsbyen Ninive i det som var det Assyriske riket.
Den er mer enn fem og en halv meter høy og viser Assurbanipal i et digert relieff på veggen i sitt eget palass, kalt Nord-palasset.
Forskere derfra har holdt på med en utgravning av Ninive i mange år, Nå har de kunngjort det nye funnet på nettsidene sine. Ninive ligger i Mosul i dagens Irak.
Forskerne mener også at det er noe spesielt med denne framstillingen.
Men først: Hva var det assyriske riket?
Det store relieffet med Assurbanipal slik det ble avdekket i Ninive.(Foto: Schmitt/University of Heidelberg)
En av verdens rikeste byer
Noen av de eldste sporene etter menneskelig sivilisasjon finnes i Mesopotamia. Det er landområdet som strekker seg over deler av dagens Iran, Tyrkia og Syria.
Her fantes Det assyriske riket – et svært mektig rike som kollapset på 600-tallet f.Kr. etter å ha eksistert i over 1.500 år. Til sammenligning har USA snart eksistert i 250 år.
Og en av de aller viktigste byene mot slutten av historien om Det assyriske riket het altså Ninive. Det var kongen Sennacherib (konge fra 705-681 f.Kr.) som gjorde denne byen til hovedstad, ifølge oppslagsverket Britannica.
Dette kan ha vært en av verdens største og rikeste byer i antikkens verden, ifølge World History Encyclopedia.
Ninive var såpass framtredende at den også dukker opp i Det gamle testamente, hvor den blant annet blir beskrevet som en kjempestor by.
Men byen ble lagt i ruiner av blant annet Babylon i år 612 f.Kr. Dette var også slutten på det svært mektige riket, ifølge Met-museet.
Bymurene til Ninive ble også delvis rekonstruert av Saddam Hussein under hans regime. Da fikk også Babylon en slags moderne gjenskapning, ifølge BBC.
En sinnrik framstilling av Ninive, slik den kan ha sett ut.(Illustrasjon: Austen Henry Layard - British Museum)
Med guder ved sin side
Annonse
Forskerne skriver for at denne nyoppdagete framstillingen av kongen er spesiell fordi den også viser to viktige guddommer i Det assyriske riket.
De skriver at figurene på hver side av kongen er gudene Ashur og Ishtar, som altså var sentrale guddommer i Det assyriske riket.
De skriver også at relieffet kan ha vært plassert over inngangen til tronsalen.
Ninive ble utgravd for over hundre år siden, men disse relieffene ble ikke funnet den gangen.
Nå ble de funnet i et dypt hull, som kan bety at de ble gravlagt flere hundre år etter Ninives fall, ifølge Aaron Schmitt ved instituttet for forhistorie ved Heidelberg University.
Disse funnene er enda ikke presentert i et vitenskapelig tidsskrift, men planen er å gjøre det i løpet av noen måneder, ifølge universitetet.