Nyttig høneblund

Neste gang sjefen tar deg i å sove ved arbeidsplassen, kan du informere henne om at ny forskning viser at en liten høneblund øker prestasjonsevnen, iallefall når du skal fordøye synsinntrykk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanske nevrologer har funnet ut at utmattelse og følelsen av for mye informasjon kan komme av tretthet i spesifikke hjerneregioner. Utbrenthet er et signal som forteller deg at du ikke kan ta inn mer informasjon i denne delen av hjernen, skriver Science now.

Søvnig eksperiment

"En liten lur kan øke prestasjonsevnen."

Studenter ble satt til å se på tre stolper som blinket nederst i venstre hjørne på en TV-skjerm. Studentene skulle fortelle om stolpene var stablet horisontalt eller vertikalt. Forskerne målte hvor lenge de måtte vise stolpene for at elevene skulle ha 80 prosent riktige svar. Studentene måtte gjennom fire økter og hver økt bestod av 1 250 prøver.

De studentene som tok en times søvn etter andre runde, kom tilbake og presterte like bra som da de startet forsøket, mens de som satt uavbrutt gjorde det dårligere og dårligere.

Ulike hjernedeler

Hvis forskerne flyttet stolpene til høyre hjørne av skjermen etter først økt, gjorde studentene det like bra som i første økt. Forskernes konklusjon er at tretthet opptrer tidlig i hjernens synsapparat før signalene fra venstre og høyre synsfelt kombineres.

Studien er publisert i Nature Neuroscience på nettet.

Powered by Labrador CMS