Universitetet i Stavanger har tatt initiativ til å få mer trøkk i nyskapingen som skjer fra forskningsmiljøene i regionen. (Foto: UiS)

Nytt fra akademia: Forskning skal løse oljekrisen i Stavanger

Flere tusen oljejobber er i ferd med å forsvinne. I Stavanger innkalles det nå til forskningsdugnad. 

Over 23 000 oljejobber er til nå varslet kuttet som en følge av at oljeprisen er halvert. De fleste av disse jobbene er i Stavanger-regionen. Arbeidsledigheten øker også mest her. 

En ekspertgruppe med Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø i spissen skal finne de beste svarene på det store spørsmålet: Hvordan legge til rette for etablering av 10 000 nye arbeidsplasser innen 2020? 

Universitetet i Stavangers foreløpige svar på utfordringen har fått navnet Plogen. Dette er en femårig dugnad for nye arbeidsplasser tuftet på forskningsbasert nyskaping. 

Til nå har om lag 18 millioner kroner kommet på plass. Målet er 20 millioner. 

Skal doble idétilfanget

Prekubator TTO, som administrerer prosjektet, jobber med å fram nye selskap som selv henter inn privat kapital til videre vekst. I løpet av en tiårs-periode har selskapet bidratt til over 500 ideer og 50 nye selskap og lisenser. 

Tanken nå er at dugnadsprosjektet Plogen skal sette ytterligere fart i dette arbeidet. 

– Vårt mål er å doble idétilfanget på kommersialiserbare forretningsideer. I tillegg ønsker vi å øke kulturen og interessen for innovasjon i forskningsmiljøene og hjelpe fram ideene i den aller første fasen, sier Per Ramvi, initiativtaker og leder for styringsgruppa for prosjektet Plogen.

Universitetet i Stavanger har invitert inn flere regionale partnere. Foruten flere andre forskningsmiljøer bidrar Sparebank 1 SR-Bank, Rogaland fylkeskommune, Stavanger kommune og Universitetsfondet. 

Du kan lese mer om innovasjonssatsingen på Universitetet i Stavangers nettsider 

Powered by Labrador CMS