Nær døden

En sjimpanseunge drar rundt på de tørkede restene av en død jevnaldrende. Britisk forskere har fått sjeldent innblikk i hvordan sjimpanser behandler sine døde og døende.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En ung sjimpanse, Fokayé, leker med de mumifiserte restene av sjimpanseungen Jimato.

På ett tidspunkt fører leken til at det tørre liket sneier borti moren til Fokayé, og hun skvetter unna. Etter en stund kommer Jimatos tidligere mor, Jire, og henter liket.

Observasjonen er filmet av den britiske apeforskeren Dora Biro fra University of Oxford. Hun og kollegene hennes fikk oppleve hvordan en influensalignende luftveissykdom tok livet av tre voksne og to sjimpanseunger.

Dødsfallene skjedde i en flokk som lever delvis isolert i skogene i nasjonalparken Mount Nimba Strict Nature Reserve utenfor byen Bossou i Guinea. Denne flokken har vært fulgt av forskere i over tretti år.

Bærer rundt på døde barn

- Observasjonene våre viste en bemerkelsesverdig respons fra sjimpansemødrene når barna deres døde, sier Biro i en pressemelding.

– De fortsatte å bære på likene i uker, til og med måneder, etter dødsfallet.

I løpet av denne tida ble likene fullstendig mumifisert. Mødrene stelte med de døde barna nesten som om de fortsatt skulle være i live.

Først etter lang tid lot mødrene gradvis andre sjimpanser få ta i de døde ungene. I noen tilfeller lot de til og med andres sjimpanseunger få leke med dem. Det er dette Dora Biro har filmet. Jire bar på sin døde sønn Jimato i 68 døgn.

Kan lære mer om oss selv

- Hvordan sjimpanser oppfatter døden er et fascinerende spørsmål, og lite data finnes foreløpig, sier Biro.

Hun mener at hvis vi får bedre innsikt om dette, så kan det bety at vi vil forstå mer om hvordan sjimpanser tolker verden omkring seg, og også hvordan vi mennesker har utviklet vår opplevelse av døden.

- Sjimpanser er menneskets nærmeste evolusjonære slektninger, og de har allerede vist seg å ligne oss i mange kognitive funksjoner. De viser medfølelse, har rettferdighetssans og kan samarbeide for å oppnå mål, sier hun.

Beslektet med selvbevissthet

Også den britiske forskeren James Anderson fra University of Stirling i Skottland mener at sjimpansene i større grad er bevisst døden som fenomen enn tidligere antatt.

- Denne bevisstheten kan være beslektet med en opplevelse av selvbevissthet, slik den vises gjennom fenomener som selvgjenkjennelse og medfølelse med andre, sier Anderson.

Han har studert og filmet de siste timene av livet og dødsfallet til en eldre sjimpansekvinne i en britisk safaripark.


Kjærtegnet inn i døden

I dagene før dødsfallet var sjimpansegruppen veldig stille og gav den døende stor oppmerksomhet. Straks før hun døde, ble hun stelt og kjærtegnet av de andre, som så ut til å lete etter fortsatte livstegn.

Kort tid etter at hun døde, forlot de henne. Men den voksne datteren til den avdøde sjimpansen kom tilbake og satt hos sin døde mor hele natten.

I flere dager etter at dyrevokterne i parken hadde fjernet liket, unngikk de andre sjimpansene å sove på plattformen der hun hadde dødd, selv om den var et populært hvilested.

Uklare grenser

Forskerne fant flere likheter mellom sjimpansenes oppførsel overfor den døende og avdøde sjimpansekvinnen, og noen av reaksjonene som mennesker har når en eldre slektning går bort.

Selv om sjimpanser ikke har noen religiøs tro eller dødsritualer, mener Anderson grensene mellom oss mennesker og andre arter ikke er så klart definert som mange mennesker synes å tro.

Referanser/lenker:

Biro et al.: “Chimpanzee mothers at Bossou, Guinea carry the mummified remains of their dead infants.” Publishing in Current Biology 20, 8, April 27, 2010. www.current-biology.com.

Anderson et al.: “Pan thanatology.” Publishing in Current Biology 20, 8, April 27, 2010. www.current-biology.com.
Nettside med flere videoer
 

Powered by Labrador CMS