Gode råd og myter om bakrus finnes det mange av. Hva sier forskningen?

Sånn unngår du fyllesyke

Oppkast, antihistaminer, samme type alkohol hele kvelden – det finnes mange kjerringråd for å slippe bakrus. Men hva sier forskningen?

Det er mulig å redusere risikoen for noen av de verste symptomene dagen derpå, forteller professor Steve Allsop. Han har forsket på alkohol og narkotika i over 40 år.

Har du eller noen nær deg problemer med å kontrollere alkoholforbruket?

Hvis du eller noen i din nærhet har problemer med alkohol, kan du ringe RUStelefonen anonymt på telefonnummer 915 08588 og få råd. 

Hva er egentlig bakrus?

Du vet sannsynligvis altfor godt hvordan det føles å ligge hjelpeløs med hodepine, kvalme, urolig mage og tørr munn.

Men årsaken er vanskelig å fastslå. 

– Ja, du skulle tro vi kunne gi et enklere svar etter årtusener med bakrus. Men det er komplisert, fordi mye forskjellig spiller inn på symptomene, sier Steve Allsop fra Curtin University i Australia til den danske nettavisen Videnskab.dk. 

Med sine tiår som både forsker og medlem av blant annet Australian National Advisory Council on Alcohol and Drugs og WA Network of Alcohol and Other Drug Agencies, kjenner han godt til alkohol og dens effekter på kropp og psyke. 

– Alkohol er vanndrivende, så kroppen din er dehydrert, og det gir hodepine og svimmelhet fordi blodkarene i hjernen din har trukket seg sammen, forklarer han. 

– Alkohol irriterer også magen din, slik at du blir kvalm, og du får ikke ordentlig REM-søvn når du er full, selv om hjernen trenger det for å lade seg opp. Det gir enda mer hodepine og dårlig hjernefunksjon.

Hvor mye kan du drikke?

I Norge har vi ikke hatt noen grense for anbefalt alkoholinntak, i motsetning til mange andre land. I sommer ble det lansert nye, nordiske kostråd om null alkohol. I år får vi vite om Helsedirektoratet tar inn det nordiske rådet om å unngå alkohol i sine nasjonale kostråd.

Nå som vi er ved hjernen: Du kan ha veldig gode grunner til å gruble over oppførselen din i går. Men hjernen din kan også spille deg et puss og fylle deg med det som på engelsk kalles hangxiety – den følelsen av rastløshet i hodet som følger med bakrus. 

– Alkohol får hjernen din til å øke frigjøringen av GABA (gamma-aminosmørsyre) og blokkere glutamat. Det reduserer angsten, noe som kan være gøy på festen. Men neste morgen er alkoholen borte, mens hjernen fortsatt kompenserer med ekstra glutamat og mindre GABA. Det er derfor mange er rammet av hangxiety.

Legg til mulige allergiske reaksjoner fra noen av stoffene i drinkene og at kroppen er overarbeidet etter en fest med bråk, usunn mat og kanskje røyk. Da har du et hav av ulike reaksjoner fra kroppen som til sammen utgjør den forhatte bakrusen. 

Bør du unngå å drikke flere typer alkoholholdig drikke?

Ja, du bør være forsiktig med å drikke flere forskjellige typer drikke på en kveld. Men ikke nødvendigvis av den grunnen mange tror. 

– Den kjemiske reaksjonen på alkohol i kroppen er den samme uavhengig av hvilken drikke alkoholen kommer fra, forklarer Steve Allsop. 

– Men studier viser at når du drikker flere typer alkoholholdig drikke på en kveld, har du en tendens til å innta en større mengde.

Faktisk gjorde Syddansk Universitet og Herlev Hospital i 2023 en studie av «blandingsmyten». Der fikk halvparten av deltakerne blande som de ville, mens den andre halvparten måtte holde seg til én type drikke.

Det viste seg at de som byttet mellom alkoholtyper, drakk nesten dobbelt så mye på en kveld som de andre. De drakk 10,9 enheter, mens ikke-blanderne drakk 5,7. Så det er neppe noen overraskelse at de som drakk forskjellige drikker, hadde verre bakrus enn dem som drakk det samme utover kvelden. 

Bør du unngå mørke drikker? 

Selv om alkoholen er den samme uansett hvilken form den kommer i, så kan kroppen din reagere dårligere på visse drikker. 

Mørk drikke som bourbon og konjakk inneholder ofte langt flere kongener – kjemiske forbindelser som påvirker farge, smak og lukt – enn det andre drikker gjør. Studier viser at kongener kan gi en verre følelse av bakrus enn klare alkoholholdige drikker som vodka. 

– Noen kan få verre bakrus av å drikke alkohol med mange kongener. Mitt råd er derfor at hvis du får ekstra ille bakrus av en spesifikk type drikke, noter deg mentalt at du skal holde deg unna den i fremtiden, sier Allsop. 

Hjelper det å ta antihistaminer? 

Alkoholprofessorens råd gjelder ikke bare forholdet mellom mørke og lyse drikker, men helt generelt. For ulike drikker inneholder ulike mengder histamin – et stoff som kroppen også produserer selv og som gir allergiske reaksjoner som kløe, nysing, hodepine og kvalme.

Antihistaminer brukes derfor for å motvirke de allergiske reaksjonene på for eksempel høysnue. 

Studier viser at for eksempel rødvin inneholder langt mer histamin enn hvitvin og øl. 

– Hvis du får allergilignende reaksjoner av for eksempel rødvin, så kan antihistaminer hjelpe. Men det er egentlig ikke bakrus, sier Allsop og gjentar rådet fra tidligere. 

– Hvis du får allergilignende reaksjoner fra rødvin, ikke drikk rødvin. Det er ganske enkelt.

Hjelper det å spise? 

Ja, du kan definitivt motvirke bakrus med mat. 

– Det er en god idé å spise før eller mens du drikker. Alkoholkonsentrasjonen i blodet bruker mye lengre tid på å nå toppen hvis du har mat i magen, forklarer Allsop. 

Hvis en gjennomsnittlig voksen mann drikker en øl på tom mage, vil alkoholkonsentrasjonen i blodet nå toppen etter 15-30 minutter på tom mage. Hvis han spiser samtidig, tar det opptil 90 minutter. 

Mat i magen og lengre tid mellom drinkene kan derfor redusere promillen din og dermed bakrusen. 

– Men prøv å unngå for fet og salt mat, slik at kroppen har overskudd og er godt balansert, sier Allsop.

Er det bra å kaste opp?

Oppkast er bra bare hvis kroppen gjør det på eget initiativ. 

– Selv om vi liker alkohol veldig godt, er det gift for kroppen. Og hvis kroppen merker at den har fått for mye gift, prioriterer den å sende den ut. Det er en god ting, sier Allsop. 

Men han påpeker at hvis du kaster opp på vei hjem fra byen, har kroppen allerede fått i seg alkoholen. Så det hjelper ikke mot bakrus. Faktisk tvert imot. 

– Da vil du bli enda mer dehydrert. Så husk å drikke mye vann etter at du har kastet opp. Og puss tennene, så de ikke blir utsatt for magesyre.

Den danske Tandlægeforeningen anbefaler imidlertid at du ikke pusser tennene umiddelbart etter oppkast, men først skyller tennene med vann eller melk.

Hvordan kan jeg best unngå bakrus?

For å oppsummere: 

  • Drikk med måte. 
  • Sørg for at magen er full når du drikker. 
  • Drikk rikelig med vann før, under og etter du har inntatt alkohol. 
  • Hvis det er mulig, unngå de mørke drikkene - om ikke annet fordi de ofte er sterkere. 
  • Og hvis du blander forskjellige typer drikke, tenk over om du drikker mer enn du ellers ville gjort. 

Jeg har likevel fått bakrus. Hva gjør jeg?

Til tross for de gode rådene, får mange av oss likevel bakrus.

– Sørg for at du drikker rikelig med væske, og få et godt, sunt måltid i kroppen for å gjenopprette væskebalansen, råder Allsop. 

– Jeg vet at mange sverger til fet og salt mat, men prøv noe som er lettere å fordøye. Og unngå kaffe, for det er også vanndrivende og tilfører syre du ikke trenger akkurat nå.

Selv om det føles som om du sloknet som et lys da du la deg, hindret alkoholen hjernen din i å få den REM-søvnen den trenger. Det er også med på å forverre formen din. 

Så tillat deg selv å hvile. Og ta gjerne en hodepinetablett som hjelper kroppen å slappe av (men ikke for ofte). 

Du slipper ikke unna en siste hevet pekefinger. 

– Selv om du ikke lenger har alkohol i blodet, kan du bli påvirket av bakrusen med blant annet konsentrasjonsvansker. Så ikke kjør bil eller bruk tunge maskiner, advarer Steve Allsop. 

© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS