Det som vi voksne opplever som positive effekter av alkoholen; at vi ler høyere, kommer litt tettere på og mister hemninger, kan oppleves skremmende og ubehagelig for de små, mener alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Fire av 10 kvinner har droppet alkohol til nyttår ved feiring med barn

44 prosent av kvinner som ellers drikker alkohol, sier at de har latt være å drikke på nyttårsaften med barn til stede, mens 33 prosent av menn sier det samme.

Tallene kommer fram i en ny landsrepresentativ undersøkelse om alkoholforbruk de siste nyttårsfeiringene som Ipsos har gjort for alkovettorganisasjonen Av-og-til. 2.775 personer ble intervjuet.

I tillegg til at en ganske stor andel av menn og kvinner helt dropper alkoholen, er det 20 prosent av kvinner og 18 prosent av menn som sier de nøyer seg med én til to enheter når de feirer nyttårsaften med barn.

Blant gruppene som drikker litt mer, drikker menn mer enn kvinner. Mens 6 prosent av kvinnene oppgir at de drikker tre til fem enheter med barn til stede, sier 13 prosent av mennene det samme. Kun 1 prosent av kvinner sier de drikker over seks enheter, mens 9 prosent av menn drikker over seks enheter alkohol.

Generalsekretær Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til mener det bør være en tankevekker for fedre.

– På nyttårsaften er mange barn lenge oppe og får med seg store deler av kvelden med oss voksne. Da må vi vite hvor grensa går, og når kvelden slutter å være hyggelig for barna våre, sier Hagen.

– Det som vi voksne opplever som positive effekter av alkoholen; at vi ler høyere, kommer litt tettere på og mister hemninger, kan oppleves skremmende og ubehagelig for de små, sier Eriksrud.

(©NTB

Powered by Labrador CMS