Redaktør Nina Kristiansen til venstre og en ambivalent type til høyre: drikke eller ikke drikke?
Redaktør Nina Kristiansen til venstre og en ambivalent type til høyre: drikke eller ikke drikke?

Hvorfor drikker vi egentlig?

REDAKTØREN ANBEFALER: Noen ganger har vi tid til å fortelle hele historien. Her en sak fra arkivet om mennesket og alkohol, via ekorn og aper.

Ofte må det gå fort i forskning.no-redaksjonen. Nye studier blir publisert i raskt takt av titusenvis av forskere verden over. Og det er bare 20 av oss.

Så vi må velge: Hvilke studier byr på noe nytt? Hvilke er viktige? Interessante? Relevante for leserne? Hvilke vil skape debatt? Hvilke trenger et ekstra kritisk blikk og hvilke studier kan vi dekke kjapt?

Men innimellom tar vi oss tid til å fortelle de lange historiene. De som ikke bare gir deg resultatene fra én studie, men som oppsummerer årevis med forskning.

I arkivet vårt har vi mange slike godbiter. En av dem er Ingrid Spildes artikkel om menneskets forhold til alkohol.

«Hvis du trodde fylla var en moderne oppfinnelse, får du tro om igjen,» skriver Ingrid og går løs på bondebryllupene i gamle dager da flatfylla rådde i dager til ende. Kirken krevde at vielsen måtte foregå innen klokka 11 om formiddagen, for ellers ville gjestene være for fulle.

Men hun går lengre tilbake i tid. Også de tidligste forfedrene våre likte sukkeret og effekten av gjæret frukt de fant i naturen. Det kan til og med ha gitt dem motstandskraft mot virus.

Det var da mennesket begynte å lage alkohol selv, det begynte å gå galt .....

Les om rusparadokset i denne saken fra 2017:

Powered by Labrador CMS