Også sunt med hvitvin

Rødvinselskerne jublet da forskerne fant ut at et par daglige glass med rubinfluidet antageligvis er bra for hjertet. Nå er turen kommet til dem som foretrekker hvitt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ny forskning tyder faktisk på at hvitvin kan ha like stor evne til å styrke hjertet som rødvin, melder Science. I hvert fall hvis våre egne blodpumper fungerer på noenlunde samme måte som rottehjerter.

Forskere fra University of Milan har nemlig undersøkt om ingrediensene i de to vintypene forandret utfallet for rotter som fikk hjerteinfarkt. Det gjorde de.

Rotter som enten hadde spist ingrediensene i hvitvin eller i rødvin klarte seg mye bedre enn artsfrender som hadde fått sukkervann, men det var ingen forskjell mellom de to vintypene.

Skall, skall ikke

Det var rundt 1992 at det såkalte franske paradoks først ble omtalt. Denne vitenskapelige selvmotsigelsen går rett og slett ut på at franske folk har sunnere hjerter enn andre europeere, til tross for at de hiver innpå like mye fett som oss andre stakkarer.

Snart lanserte forskerne ideen om at det kunne være det daglige glasset med vin som gjorde utslaget, og antioksidanter som resveratrol og anthocyaniner fikk etter hvert æra for effekten.

Men disse stoffene sitter i skallet på druene, skriver Science. Og siden nettopp skallene blir fjernet før hvitvinproduksjonen begynner, måtte denne typen drikke altså stenges ute fra helserådene.

Helt til i 2002. Da hevdet noen amerikanske forskere at hvitvinen beskyttet rottehjerter like godt som rødvinen gjør, og nå ser det altså ut til at enda en undersøkelse bekreftet påstandene.

Rottehjerter

Et forskerteam fra University of Milan foret en gjeng rotter med enten drueskall, druefruktkjøtt etter sukkervann, i tillegg til den vanlige kosten. Etter 30 dager ble dyra avlivet, men hjertene ble holdt i live i et apparat i laboratoriet, hvor de fortsatte å pumpe i vei.

Så kom den store testen. Forskerne lot hjertene gå igjennom noe som lignet et hjerteinfarkt, mens de målte hvor store skader hendelsen gjorde.

Da viste det seg at rundt 35 prosent av vevet døde i hjertene til rotter på sukker, mens ødeleggelsene bare var på 20 prosent blant dyra som fikk enten skall eller druer. Hjertene til druespiserne hadde også dobbelt så stor pumpekapasitet som sukkereterne.

Konklusjonen er altså at druefruktkjøttet også må inneholde fordelaktige stoffer, og at hele drua generelt er bra for hjertet. Det betyr igjen at det i teorien ikke skal være noe i veien for at også hvitvin kan ha helsefremmende effekter.

Så da gjenstår det vel bare å si skål. Og å informere om at undersøkelsen delvis var sponset av vinindustrien.

Lenker:

Science: Wine’s Benefit Knows No Color

Referanse:

Resultatene er publisert i Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Powered by Labrador CMS