Annonse

Anbefaler kvinner å avstå fra alkohol for å unngå å få brystkreft

Britisk forskningsstiftelse anbefaler kvinner å ikke drikke alkohol i det hele tatt, for å redusere risiko for brystkreft. – Vi går ikke så langt, sier Kreftforeningen i Norge.

Alkohol øker kvinners risiko for å utvikle brystkreft. Drikk så lite som mulig, sier flere aktører. Ikke drikk i det hele tatt, er den nye anbefalingen til World Cancer Research Fund.
Publisert

Allerede på slutten av 1980-tallet ble alkohol klassifisert som kreftfremkallende av verdens helseorganisasjon, WHO.

Allikevel har koblingen kreft og alkohol ikke fått all verdens oppmerksomhet. Det er kanskje i ferd med å endre seg.

«Det finnes ikke noe trygt nivå av alkoholinntak når det gjelder kreft», ifølge WHO.

Akkurat som de norske kostholdsrådene anbefaler WHO at folk drikker så lite alkohol som mulig.

Den internasjonale organisasjonen World Cancer Research Fund har nylig gått et skritt lenger.

For å redusere risiko for å få brystkreft anbefaler de at kvinner unngår alkohol.

Mennene kan drikke litt

Forskningen på feltet finner at alkohol særlig øker risikoen for brystkreft hos kvinner og tarmkreft hos menn.

Derfor har World Cancer Research Fund, som er kjent for sine systematiske samlestudier på feltet, tatt for seg nettopp brystkreft og tarmkreft i sin nye rapport.

Det er forskere fra blant annet Harvard universitetet som har gått gjennom tilgjengelig forskning, og landet på en rekke anbefalinger.

Foruten å unngå alkohol og sigaretter anbefales kvinner å redusere inntak av rødt og prosessert kjøtt og sukkerholdig drikke. I stedet bør de spise frukt, grønnsaker og mat rik på fiber. Vekta bør være på et sunt nivå, og det bør trenes regelmessig.

For å unngå tarmkreft bør mennene gjøre omtrent det samme – men de må også få i seg nok kalsium. Og de trenger bare å redusere inntaket av alkohol.

Kreftfare som følge av alkoholinntak er nemlig generelt større blant kvinner enn blant menn.

Tydelige anbefalinger

– Vi har utført den første omfattende sammenfatningen av den forskningen som finnes på sammenhengene mellom kostholds- og livsstilsmønstre og risiko for brystkreft, sier Dr Dora Romaguera fra The Health Research Institute of the Balearic Islands, i en pressemelding.

Hun er en av forskerne bak den nye rapporten.

– Når vi ser helhetlig på dietten vår og hvordan vi lever livene våre, så er det mulig å komme frem til tydelige anbefalinger for hvordan kvinner kan redusere risikoen for å utvikle brystkreft, sier hun.

Alkohol øker risikoen for brystkreft og tarmkreft, i tillegg til kreft i munn og svelg, strupehode, spiserør og i lever. Det er viktig at folk har kunnskap om dette, så de kan ta informerte valg, mener Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.

– Ta et glass mindre

– Vi i Kreftforeningen går ikke så langt at vi anbefaler folk å kutte ut all alkohol, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross.

– Men det er viktig for oss å informere om sammenhengen, slik at vi kan ta gode valg for egen helse, sier hun.

Det finnes ingen nedre grense for alkoholinntak som er sikker, påpeker også Stenstadvold Ross.

– Og risikoen øker jo mer vi drikker. Derfor anbefaler vi dem som drikker mye, om å ta et glass mindre.

Alkohol og risiko for brystkreft

Den absolutte risikoen for brystkreft gjennom en kvinnes liv er:

  • 11,3 % hos de som drikker mindre enn én enhet alkohol i uken
  • 13,1 % ved én enhet daglig
  • 15,3 % ved to daglige enheter

(Kilde: Alcohol and Cancer Risk 2025, The U.S. Surgeon General’s Advisory)

Få kjenner til risikoen

Heller ikke Brystkreftforeningen anbefaler at alle kvinner blir avholds.

– Vi anbefaler gode levevaner med et variert kosthold, fysisk aktivitet og gode sosiale samvær. Og måtehold med alkohol, sier daglig leder Camilla Skare.

I Norge kan rundt 200 tilfeller av brystkreft årlig tilskrives alkoholforbruk, ifølge Brystkreftforeningen.

Men bare 12 prosent av befolkningen kjenner til at alkohol øker risikoen for brystkreft.

– Det er veldig viktig at det blir allment kjent hvor skadelig alkohol kan være, sier Skare.

– Vi er opptatt av at ingen skal føle på skam eller skyldfølelse hvis man rammes av brystkreft. Men det er viktig at kvinner blir informert om og kjenner til ulike risikofaktorer for å utvikle brystkreft.

– Vi synes merking av alkohol er et fornuftig tiltak, sier Camilla Skare, daglig leder i Brystkreftforeningen. – Det er viktig å informere om risikoen ved alkoholinntak. Forhåpentligvis vil merking ha en positiv effekt og bidra til lavere inntak av alkohol.

Er det så farlig å drikke litt, da? 

Det er ikke nødvendigvis helt enkelt å forske på alkoholens effekt i kroppen. Akkurat som med sigaretter og mye annet vi får i oss, er det ikke mulig å dele inn en gruppe mennesker i to for så å se hva som skjer med de som for eksempel drikker mye, og de som ikke drikker.

Men man kan studere effekten i dyr, og på cellenivå på laboratorier. Og man kan samle inn data om grupper i befolkningen over tid. Når det etter hvert blir mange studier lages det samlestudier – noe altså World Cancer Research Fund driver med jevnlig gjennom sitt anerkjente Global Cancer Update Programme.

Ifølge tidsskriftet Nature konkluderte en stor samlestudie fra 2015 at risikoen for å få kreft økte jo mer alkohol folk drakk.

Men er det også farlig å drikke litt? Det er dette som er dagens debatt, ifølge forskere tidsskriftet har snakket med.

Svaret kan variere ut ifra type kreft, og er tydeligst for brystkreft, ifølge Jürgen Rehm, forsker ved Centre for Addiction and Mental Health i Toronto, Canada.

En fersk samlestudie av Rehm og kollegaer fant at selv kvinner som kun drakk en halv enhet alkohol per dag, hadde en noe økt risiko for å få brystkreft.

Nevnte Global Cancer Update Programme, slo fast allerede i 2018 at det ikke finnes noen trygg nedre grenser for alkoholinntak når det gjelder blant annet brystkreft.

Vil ha advarsler om kreft på alkohol 

WHO og Kreftforeningen og Helsedirektoratet er blant de mange aktørene som mener at det er på høy tid med kreftadvarsler på alkohol.

– Internasjonal forskning viser at alkohol øker risikoen for en rekke kreftformer. Likevel svarer under halvparten av nordmenn at de kjenner til denne sammenhengen, sier Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.

– Å informere om kreftrisiko på alkoholholdige varer vil gi kunnskap og hjelpe oss med å ta gode valg for egen helse, mener hun.  

– For eksempel hvis jakken min eller hårsprayen min inneholder stoffer som kan øke risikoen for kreft, så vil jeg jo gjerne vite det før jeg kjøper eller bruker det. Det er godt dokumentert at en merkeordning på alkohol øker folks kunnskap om sammenhengen mellom alkohol og kreft. 

Slik forårsaker alkohol kreft

En fersk rapport fra USAs generalkirurg lister opp fire ulike måter som alkohol kan forårsake kreft:

  • Alkohol brytes ned i kroppen og danner acetaldehyd, et stoff som kan skade DNA på ulike måter, og føre til ukontrollert celledeling.
  • Alkohol øker noe som kalles oksidativt stress, som igjen kan skade DNA, proteiner og celler i kroppen og skape betennelse. Dette i sin tur kan øke risikoen for kreft.
  • Alkohol endrer nivåene av flere hormoner i kroppen, blant annet østrogen – noe som kan øke risikoen for brystkreft.
  • Alkohol endrer cellene i munnen og halsen, som i sin tur gjør at kreftfremkallende stoffer opptas i kroppen lettere.
  • Dette er bare fire av en rekke ulike måter alkohol kan påvirke risiko for kreft.

(Kilde: Alcohol and Cancer Risk 2025, The U.S. Surgeon General’s Advisory)

LES OGSÅ

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS