Anbefaler kvinner å avstå fra alkohol for å unngå å få brystkreft
Britisk forskningsstiftelse anbefaler kvinner å ikke drikke alkohol i det hele tatt, for å redusere risiko for brystkreft. – Vi går ikke så langt, sier Kreftforeningen i Norge.
Alkohol øker kvinners risiko for å utvikle brystkreft. Drikk så lite som mulig, sier flere aktører. Ikke drikk i det hele tatt, er den nye anbefalingen til World Cancer Research Fund.(Foto: K-FK / Shutterstock / NTB)
Forskningen på feltet finner at alkohol særlig øker risikoen
for brystkreft hos kvinner og tarmkreft hos menn.
Derfor har World Cancer Research Fund, som er kjent for sine systematiske samlestudier på feltet, tatt for seg nettopp
brystkreft og tarmkreft i sin nye rapport.
Det er forskere fra blant annet Harvard universitetet som
har gått gjennom tilgjengelig forskning, og landet på en rekke anbefalinger.
Foruten å unngå alkohol og sigaretter anbefales kvinner å redusere
inntak av rødt og prosessert kjøtt og sukkerholdig drikke. I stedet bør de
spise frukt, grønnsaker og mat rik på fiber. Vekta bør være på et sunt nivå, og
det bør trenes regelmessig.
For å unngå tarmkreft bør mennene gjøre omtrent det samme – men de må også få i seg nok kalsium. Og de trenger bare å redusere
inntaket av alkohol.
– Vi har utført den første omfattende sammenfatningen
av den forskningen som finnes på sammenhengene mellom kostholds- og
livsstilsmønstre og risiko for brystkreft, sier Dr Dora Romaguera fra The
Health Research Institute of the Balearic Islands, i en pressemelding.
Hun er en av forskerne bak den nye rapporten.
– Når vi ser helhetlig på dietten vår og hvordan
vi lever livene våre, så er det mulig å komme frem til tydelige anbefalinger
for hvordan kvinner kan redusere risikoen for å utvikle brystkreft, sier hun.
Alkohol øker risikoen for brystkreft og tarmkreft, i tillegg til kreft i munn og svelg, strupehode, spiserør og i lever. Det er viktig at folk har kunnskap om dette, så de kan ta informerte valg, mener Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.(Foto: Jorunn Valle Nilsen)
Heller ikke Brystkreftforeningen anbefaler at alle kvinner
blir avholds.
– Vi anbefaler gode levevaner med et variert
kosthold, fysisk aktivitet og gode sosiale samvær. Og måtehold med alkohol,
sier daglig leder Camilla Skare.
I Norge kan rundt 200 tilfeller av brystkreft årlig tilskrives
alkoholforbruk, ifølge Brystkreftforeningen.
Men bare 12 prosent av befolkningen kjenner til at alkohol
øker risikoen for brystkreft.
– Det er veldig viktig at det blir allment kjent
hvor skadelig alkohol kan være, sier Skare.
– Vi er opptatt av at ingen skal føle på skam
eller skyldfølelse hvis man rammes av brystkreft. Men det er viktig at kvinner
blir informert om og kjenner til ulike risikofaktorer for å utvikle brystkreft.
– Vi synes merking av alkohol er et fornuftig tiltak, sier Camilla Skare, daglig leder i Brystkreftforeningen. – Det er viktig å informere om risikoen ved alkoholinntak. Forhåpentligvis vil merking ha en positiv effekt og bidra til lavere inntak av alkohol.(Foto: Gry Traaen)
Er det så farlig å drikke litt, da?
Annonse
Det er ikke nødvendigvis helt enkelt å forske på alkoholens
effekt i kroppen. Akkurat som med sigaretter og mye annet vi får i oss, er det
ikke mulig å dele inn en gruppe mennesker i to for så å se hva som skjer med de som for eksempel drikker
mye, og de som ikke drikker.
Men man kan studere effekten i dyr, og på cellenivå på
laboratorier. Og man kan samle inn data om grupper i befolkningen over tid. Når
det etter hvert blir mange studier lages det samlestudier – noe altså World
Cancer Research Fund driver med jevnlig gjennom sitt anerkjente Global Cancer
Update Programme.
Ifølge tidsskriftet
Nature konkluderte en stor samlestudie fra 2015 at risikoen for å få kreft
økte jo mer alkohol folk drakk.
Men er det også farlig å drikke litt? Det er dette som er
dagens debatt, ifølge forskere tidsskriftet har snakket med.
Svaret kan variere ut ifra type kreft, og er tydeligst for
brystkreft, ifølge Jürgen Rehm, forsker ved Centre for Addiction and Mental
Health i Toronto, Canada.
En fersk samlestudie av Rehm og kollegaer fant at selv kvinner som kun drakk en
halv enhet alkohol per dag, hadde en noe økt risiko for å få brystkreft.
Nevnte Global Cancer Update Programme, slo fast allerede i
2018 at det ikke finnes noen trygg nedre grenser for alkoholinntak når det
gjelder blant annet brystkreft.
Vil ha advarsler om kreft på alkohol
WHO og Kreftforeningen og Helsedirektoratet er blant de
mange aktørene som mener at det er på høy tid med kreftadvarsler på alkohol.
– Internasjonal forskning viser at alkohol øker
risikoen for en rekke kreftformer. Likevel svarer under halvparten av nordmenn
at de kjenner til denne sammenhengen, sier Ingrid Stenstadvold Ross,
generalsekretær i Kreftforeningen.
– Å informere om kreftrisiko på alkoholholdige
varer vil gi kunnskap og hjelpe oss med å ta gode valg for egen helse, mener hun.
– For
eksempel hvis jakken min eller hårsprayen min inneholder stoffer som kan øke
risikoen for kreft, så vil jeg jo gjerne vite det før jeg kjøper eller bruker
det. Det er godt dokumentert at en merkeordning på alkohol øker folks kunnskap
om sammenhengen mellom alkohol og kreft.
Slik forårsaker alkohol kreft
En fersk rapport fra USAs generalkirurg lister opp fire
ulike måter som alkohol kan forårsake kreft:
Alkohol brytes ned i kroppen og danner
acetaldehyd, et stoff som kan skade DNA på ulike måter, og føre til
ukontrollert celledeling.
Alkohol øker noe som kalles oksidativt stress,
som igjen kan skade DNA, proteiner og celler i kroppen og skape betennelse.
Dette i sin tur kan øke risikoen for kreft.
Alkohol endrer nivåene av flere hormoner i
kroppen, blant annet østrogen – noe som kan øke risikoen for brystkreft.
Alkohol endrer cellene i munnen og halsen, som i sin tur
gjør at kreftfremkallende stoffer opptas i kroppen lettere.
Dette er bare fire av en rekke ulike måter alkohol kan
påvirke risiko for kreft.