Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk institutt for vannforskning - les mer.

Forskerne fulgte giftig alge i Oslofjorden

Algen ble overvåket minutt for minutt med et automatisert overvåkningssystem på båten «Color Fantasy».

Ferrybox-systemet er montert inne i skip.Det tar målinger i vannet langs skipets faste rute.
Hvert minutt måler overvåkningssystemet temperatur, saltinnhold, oksygen og andre forhold på fire til syv meters dyp langs skipets faste rute. Dette tilsvarer en måling cirka hver 500 meter.
Publisert

– Vi registrerte algen med vårt system. Det gjør det mulig å drive miljøovervåking i sanntid, mens fergen går i rute mellom Oslo og Kiel, sier forsker Anette Engesmo fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Systemet forskerne brukte heter FerryBox. Det brukes til innsamling, analyse og presentasjon av oseanografi og data om vannkvalitet. Systemet bruker data fra sensorer montert om bord i rutegående skip for miljøovervåkning.

Forskerne fulgte den skadelige Pseudochattonella-algen. Den tok livet av fisk i Danmark i april og kunne følges som grønn «sky» på satellittbilder. 

Det var lett for forskerne å se hvordan algene forflyttet seg over tid.

Med FerryBox-systemet på Kielferga fulgte de algen fra nord for Skagen til ytre Oslofjord en uke seinere. 

Kart
Satellittbilder fra 1. april (til venstre) viser algeoppblomstringen som en grønn, giftig tunge langs vestkysten av Danmark. Noen dager senere (bildet til høyre) har algene forflyttet seg nordøstover, opp langs svenskekysten og mot inngangen av Oslofjorden. NB! Den grønne «skyen» ved inngangen til Oslofjorden fra 7. april inneholder trolig også andre typer alger.

– Vi har også observasjoner fra kysten av Danmark med FerryBox på MS «Norrøna», sier Engesmo. Han legger til at det ikke var snakk om en stor oppblomstring i Oslofjorden.

Det ble også meldt om observasjon av algene ved Flødevigen utenfor Arendal.

Har tidligere forårsaket fiskedød i Norge

Pseudochattonella er en såkalt kiselflagellat. Den har evnen til å bevege seg aktivt i vannsøylen. Den trives best i sjøvann med høy saltholdighet og mye nitrogen. 

Den kan dessuten dykke ned under ferskere vannlag for så å svømme opp igjen. Det gjør at den også kan overleve i områder som Oslofjorden til tross for lavere saltholdighet enn i Skagerrak.

– Dette er en alge vi kjenner fra tidligere oppblomstringer, blant annet i 1998, 2001 og 2017. Den har da ført til fiskedød på Sørlandet og i Skagerrak, sier Engesmo.

Alge
Pseudochattonella-algen har ingen ytre cellevegg og kan derfor være veldig variabel i celleform.

Algene skader fisk ved å utskille et slags slim. Det setter seg fast i og ødelegger fiskens gjeller. 

I Danmark ble hundrevis av sild, laks og tobis skylt i land etter oppblomstringen i april.

Ferrybox

NIVAs FerryBox-system for innsamling, analyse og presentasjon av oseanografi og vannkvalitetsdata benytter data fra sensorer montert ombord i rutegående skip for miljøovervåkning. Dette automatiske overvåkingssystemet er utviklet av NIVA, med støtte fra nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter.

Viktig med tidlig varsling

Ved hjelp av miljødata fra Ferrybox-systemet og avansert bildeteknologi om bord på fergen kan forskerne i NIVA følge utviklingen av algesamfunnet i sanntid.

Dette gir et verdifullt beslutningsgrunnlag for både overvåkning, forskning og varsling.

– Automatisert miljøovervåkning som dette, gjør at vi kan oppdage potensielt skadelige alger raskt og få informasjon om hvordan de sprer seg, forklarer Engesmo.

Kart
NIVAs forskere har oppdaget den skadelige Pseudochattonella-algen flere steder i Oslofjorden, blant annet her øst for Bolærne.
Powered by Labrador CMS