Nå kan ny forskning og avfall fra fiskeindustrien sørge for en bedre hverdag for gamle mennesker, ifølge forsker. (Foto: Shutterstock / NTB scanpix)

Fiskeavfall skal holde musklene i sjakk hos eldre

Alle vet at fet fisk er bra for kroppen. Nå skal kosttilskudd fra mager fisk forhindre at gamle folk mister muskelmasse.

Den forventede levealderen stiger og det blir stadig flere av oss. En eldre befolkning vil få nye plager som kan gjøre livskvaliteten dårligere.

Nå viser det seg at rester fra fiskeindustrien kanskje kan sørge for en bedre hverdag for gamle mennesker, noe som også vil gi store besparelser for samfunnet.

Den livsfarlige inaktiviteten

Fra 30 til 40-årsalderen begynner kroppene våre å utvikle muskelmasse til fettceller. Samtidig sørger inaktivitet for at musklene svinner hen.

Når vi er blitt 80 år, har denne prosessen tært på kroppen vår såpass lenge at risikoen øker for blant annet bruddskader. Angst for å falle kan sørge for enda mer inaktivitet som dermed leder personen inn i en ond sirkel av stadig mindre muskelmasse og dårligere balanse.

Enklere sagt enn gjort

Hva kan vi gjøre for å hindre dette? Svaret er egentlig enkelt. Vær aktiv og spis protein. Men hvis vi er syke, forsvinner gjerne både appetitten og treningsevnen. Det er heller ikke så lett for mange å gjøre store endringer i kostholdet sent i livet.

Forsker Linda Kornstad Nygård skal nå teste om fiskeproteintabletter kan hjelpe. De er blant annet laget av restråstoff fra filetproduksjon. I disse dager foretar Nygård en studie for å se om det er mulig å bremse tapet av muskelmasse hos eldre folk ved at de får i seg behandlet fiskeprotein.

Mat er mer enn kalorier

– Mat er mye mer enn kalorier. Den er byggesteinene i kroppen vår som modulerer en rekke prosesser. Vi trenger for eksempel mange forskjellige aminosyrer. Halvparten av disse kan vi utvikle selv, men de andre må vi få i oss via det vi spiser.

– Nesten alle vet om fordelene ved å spise fet fisk og få i seg Omega-3-fettsyrer. Laksen er blitt populær over hele verden, men den magre fisken har det ikke vært like mye snakk om, sier Nygård.

Hvit fisk er nemlig rik på aminosyren leucin som er viktig for oppbyggingen av muskulaturen.

Kan stoppe muskeltapet

– Vi tror ikke at de eldre som får i seg fiskeproteinet, blir sterkere. Men vi tror at de ikke blir svakere. Og hvis dette viser seg å stemme er det et stort gjennombrudd, sier Nygård.

– Eldre sliter også med at de kan være overvektige, men samtidig underernærte. Hvis disse slanker seg, vil de miste muskelmasse. Ved å få i seg fiskeprotein kan muskelsvinnet reduseres.

Fiskeproteinpulver blir laget ved å behandle det som blir til overs når vi lager torskefileter. I dag utnyttes ikke dette fullt ut, men nå er dette altså i ferd med å snu. Blant annet er fisketråleren Molnes blitt ombygd for å bearbeide restråstoffet fra hvitfisken de fanger med tanke på å lage produkter som fiskeproteinpulver.

Powered by Labrador CMS