
Forskere er på sporet av muskelpille
Potensialet er særlig stort for eldre med behov for å gjenoppbygge og beholde muskelmasse.
Ta en pille og få større muskler.
Det høres nesten ut til å være for godt til å være sant. Og det er det også – enn så lenge.
Men en forskergruppe ledet av professor Simon Bekker-Jensen fra Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet har kommet et skritt nærmere, viser en ny studie publisert i tidsskriftet The EMBO Journal.
Og det er en «spennende studie», forteller Jean Farup, som er førsteamanuensis i biomedisin ved Aarhus Universitet i Danmark.
– Særlig for eldre er slike framskritt helt avgjørende, for vi vet at muskelstyrke er grunnleggende for en god alderdom, forteller han.
Skrur på ZAK-beta-protein
Simon Bekker-Jensen og kollegene hans har tatt for seg det såkalte ZAK-beta-signalproteinet.
ZAK-beta har nemlig vist seg å være et viktig ledd i prosessen som aktiveres når en muskel trekker seg sammen, også kalt muskelkontraksjon.
Forestill deg at du spenner overarmen som Skipper'n.
Bicepsmuskelen blir som en pukkel.
Denne sammentrekningen aktiverer ZAK-beta-proteinet, noe som starter en kjedereaksjon av mekanismer i muskelen. Blant annet muskelvekst.
– Vi har lenge kjent til alle de funksjonene som starter i muskler. Det være seg muskelvekst, reparasjon av muskler eller forbedring av muskelfunksjon. Men dette første leddet, startskuddet om man vil, har vi ikke kjent til før, forteller Simon Bekker-Jensen.
– Det har vært som å finne en nål i en høystakk. Det finnes nemlig omkring 30 000 ulike proteiner i musklene. Men det er bare ZAK-beta som utfører akkurat denne oppgaven.
Vi vet fra tidligere forskning at familier med mutasjoner i ZAK-beta lider av sykdommer som svekker muskelmasse og styrke, forklarer Jean Farup i en kommentar.

Redder den svekkede pasienter
For eldre pasienter kan funnet av ZAK-beta-proteinet bli viktig.
– Når eldre for eksempel faller og brekker hofta, så starter det en ond sirkel. De må ligge eller sitte i en lang periode, da de mister muskelmasse. Og det er ingen garanti for at de kommer seg på beina igjen, forteller Bekker-Jensen.
– For når hoften har grodd sammen, er det ikke sikkert de har nok styrke i musklene. En pille som aktiverer ZAK-beta-proteinet, ville derfor være et enormt framskritt, forklarer professoren.
Allerede i gang med neste forsøk
Den videre forskningen på ZAK-beta er allerede på vei.
– Vi er allerede i gang med neste fase av forskningen. Og det går blant annet ut på å overuttrykke ZAK-beta-genet i mus. Dermed kan vi verifisere at proteinet virker som vi håper. Men vi avdekker også eventuelle bivirkninger.
Det tar imidlertid minst to år å få gjennomført denne endringen. Slik vi må ha tålmodighet, konstaterer Bekker-Jensen.
Også Jean Farup vil følge utviklingen med stor interesse, spesielt i forhold til virkning kontra bivirkning.
– Mer ZAK-beta kan kanskje påvirke kreftceller eller føre til uhensiktsmessig vekst av hjerteceller, avslutter Farup.
Referanser:
Elena Volpi mfl.: Muscle tissue changes with aging. Current Opinion in Clinical Nutrition # Metabolic Care, 2004. DOI: 10.1097/01.mco.0000134362.76653.b2
Cathrine Nordgaard mfl.: ZAKβ is activated by cellular compression and mediates contraction-induced MAP kinase signaling in skeletal muscle. The EMBO Journal. 2022. DOI: 10.15252/embj.2022111650
R Kambadur mfl.: Mutations in myostatin (GDF8) in double-muscled Belgian Blue and Piedmontese cattle. Genome Research, 1997. DOI: 10.1101/gr.7.9.910
Helge Amthor mfl.: Lack of myostatin results in excessive muscle growth but impaired force generation. PNAS, 2007. DOI: 10.1073/pnas.0604893104
'Ergonomi - Forflytnings- og arbejdsteknik' (2014), Simon Bekker-Jensen (Sammendrag)
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.