En rødvin for livet

En del av oss har nok merket at rødvin i visse tilfeller kan hensette en til et heller infantilt stadium. Men visste du at fluidumet faktisk kan motvirke aldring?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er stoffet resveratrol som er hemmeligheten. Dette kjemikaliet finnes i rødvin, og tidligere forskning har vist at det kan forlenge livet til både gjærsopp, fluer og nematoder, altså rundormer. Og nylig måtte også den afrikanske fisken Nothobranchius furzeri til pers.

Etter å ha foret flere fisker med forskjellige doser av stoffet, oppdaget forskerteamet fra Italian Institute of Neuroscience i Pisa at de som fikk mest resveratrol holdt det gående mye lenger enn normalt.

- Så vidt jeg vet er dette den første større undersøkelsen som viser at du kan utvide livslengden til et virveldyr ved hjelp av ett enkelt molekyl, kommenterer aldringsforsker David Sinclair fra Harward Medical School i New Scientist.

Full sving

For å finne ut om stoffet virket delte forskerteamet altså opp en gjeng med fisk i tre grupper, som fikk ulike doser av resveratrol. Da viste det seg at levealderen ble forskjellig i de tre gruppene.

Fiskene på lavest dose levde et vanlig liv på rundt omkring 9 uker. Gruppen som fikk middels porsjoner holdt det gående en tredjedel lenger. Best gikk det imidlertid med heldiggrisene som hev innpå digre doser med resveratrol.

"Ingen unnskyldning for uhemmet alkoholkonsum."

Etter 12 uker, da alle normale artsfrender for lengst var døde, suste den siste gruppa fremdeles rundt som ungspreller. De var stadig friske og fruktbare, og hadde alle klinkekulene intakt i hodet.

Hold an!

Så nå er det vel bare å bøtte innpå med vin til tåkesynet tar oss?

Vel. Ikke helt. For det første finnes stoffet resveratrol også i druer og druejuice, så ingen kan påstå overstadig drikking er en nødvendighet for helsa.

For det andre blir nok dosene litt i overkant høye til å kunne dekkes av vin alene. Omregnet til menneskemål må du nemlig gulpe ned omtrent 72 flasker om dagen for å komme opp i mengder som tilsvarer de høyeste dosene i forsøket.

Og ikke engang det er nødvendigvis nok, skriver New Scientist. Hos mennesker blir nemlig 95 prosent av alt resveratrolet brutt ned av fordøyelsessystemet, før stoffet endelig trenger inn i blodet.

- Men det skader ikke å drikke et glass elle to med vin om dagen, sier Alessandro Cellerino fra Institute of Neuroscience.

Så da vet vi i hvert fall hva vi kan fordrive tida med, mens vi venter på at legemiddelindustrien skal finne opp ei pille.

Referanser:

A. Coghlan, Red wine’s anti-aging ingredient does it again, New Scientist, 11. februar 2006, s 14.

Artikkelen ble publisert i Current Biology, vol 16, s 296.

Powered by Labrador CMS