Litt færre med hiv i år

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet viser en liten nedgang i diagnostiserte hivtilfelller i Norge i 2012. Nedgangen kommer i hovedsak blant menn som har sex med menn og innvandrere smittet heteroseksuelt før ankomst Norge.

For de andre gruppene er det små endringer fra 2011. Økt testaktivitet og kondombruk er de viktigste forebyggende tiltakene.

Dersom utviklingen hittil i år holder seg ut 2012 vil det bli diagnostisert i underkant av 250 nye tilfeller i år mot 269 i 2011. De siste ti åra har antallet hivsmittede derimot vært økende.

- Det er blant menn som har sex med menn vi har sett den mest bekymringsfulle hiv-utviklingen de siste 10 årene med nær en tredobling av antall meldte hivtilfeller, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen.

Også antall meldte tilfeller av syfilis og gonoré i gruppen har økt kraftig de siste årene og viser at mange menn som har sex med menn nå praktiserer usikker sex.

Blant asylsøkere/innvandrere ser hivtallene ut til å gå ned i 2012 i forhold til de siste årene. Dette er en naturlig følge av at det nå kommer færre asylsøkere til Norge. Denne gruppen representerer hvert år om lag halvparten av alle nydiagnostiserte.

Powered by Labrador CMS