Grillmat bør ikke stå på menyen hver dag. Rød kjøtt, og spesielt pølser og flesk, gir økt risiko for flere typer sykdommer. (Foto: Colourbox.com)

Rødt kjøtt gir dårligere helse

Høyt inntak av rødt kjøtt gir økt fare for å dø av hjerte- og karsykdommer eller andre sykdommer, sier ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Pølser, bacon og kjøttdeig er verst.

Amerikanske forskere har inkludert data fra mer enn 37 000 menn og 83 000 kvinner i den nye studien. Den konkluderer med at det ikke på noen måte er sunt å spise rødt kjøtt hver dag.

Daglig inntak av rødt kjøtt ga økt risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer eller kreft og dessuten høyere generell dødelighet.

Tallene viser jevnt økende risiko med økt inntak av rødt kjøtt. Det vil si at den negative effekten er høyere jo flere porsjoner rødt kjøtt man spiser i gjennomsnitt hver dag.

Pølser og bacon

Daglig inntak av bearbeidet kjøtt medførte høyere risiko enn ubearbeidet kjøtt. Biff, koteletter og fårikal er eksempler på ubearbeidet kjøtt.

Farse, kjøttdeig, pølser, blandingsprodukter og røkt kjøtt er eksempler på bearbeidet kjøtt.

Salt og nitritt tilsatt i disse produktene kan være én årsak til at de øker risikoen.

Studien er gjennomført ved Harvard School of Public Health i Boston, USA, og publisert i tidsskriftet Archives of Internal Medicine i går.

Ei pølse nok

Spiser du ei pølse eller to skiver bacon i gjennomsnitt hver dag livet gjennom er det nok til å få høyere risiko.

Velger du i stedet andre proteinkilder - som fisk, kylling, nøtter, belgfrukter, magre meieriprodukter eller helkorn - reduseres risikoen.

Diett dreier seg ikke bare om hva man unngår å spise, men også hva man spiser i stedet, skriver professor Dean Ornish ved University of California i San Fransisco i en kommentar i samme tidsskrift.

- Dermed gir det å erstatte rødt kjøtt med sunnere matvarer en dobbelt positiv helseeffekt, påpeker han.

Kunnskap

- Studien vår gir ytterligere kunnskap om helserisikoen ved å spise mye rødt kjøtt, sier Harvard-forsker An Pan i en pressemelding fra Harvard School of Medicine.

Han peker på høyt inntak av rødt kjøtt har vært knyttet til diabetes type 2, åreforkalkning, slag og enkelte kreftformer.

Studien er basert på 22 år med data fra helseundersøkelsen Health Professionals Follow-up Study og 28 år med Nurses’ Health Study.

Dietten til deltagerne ble rapportert hvert fjerde år.

Økende risko

Dataene er basert på egenrapporterting og kan inneholde feilkilder. Blant annet kan risikoen ved bearbeidet kjøtt ha blitt undervurdert.

Forskerne har ikke greid å skille ut om magert kjøtt har samme negative effekt som kjøtt med høyere innhold av fett.

Analysen har tatt høyde for alder, vekt, røyking, alkoholforbruk, fysisk aktivitet og forekomst av hjerte- og karsykdomer og kreft i familien.

Norske kostholdsråd sier at man ikke bør spise mer enn 500 gram rødt kjøtt i uka.

Rødt kjøtt defineres i de norske rådene som kjøtt fra svin, sau, ku og okse.

Referanse:
An Pan, Qi Sun, Adam M. Bernstein, Matthias B. Schulze, JoAnn E. Manson, Meir J. Stampfer, Walter C. Willett, Frank B. Hu: “Red Meat Consumption and Mortality,” Archives of Internal Medicine, 12. mars 2012.

Powered by Labrador CMS