Det er for mye testing og for mye unødvendig bruk av D-vitamin forebyggende. Dette mener redaktørene av et stort vitenskapelig tidsskrift som har publisert en ny studie av effekten av vitaminet på benhelse.

Tilskudd av D-vitamin forebygger ikke beinbrudd likevel

Nok en studie slår fast at tilskudd av vitamin D ikke er nødvendig for de som er friske.

Mange er opptatt av at D-vitamin er gunstig for helsa vår.

Tre av fire norske menn og kvinner bruker enten tran, tilskudd av D-vitamin eller et multivitamin som inneholder D-vitamin.

Blant eldre fra 75 år tar de fleste et tilskudd med D-vitamin daglig.

Dette viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Undersøkte 26 000 voksne

Kroppen trenger blant annet D-vitamin for å ta opp kalsium, som bein trenger for å holde seg friske.

Nå har en forskergruppe i USA undersøkt om tilskudd av D-vitamin vil kunne forebygge beinbrudd hos friske. De så både på brudd totalt og hoftebrudd.

Forskere har delt inn nesten 26.000 voksne inn i grupper.

Deltakerne ble ikke rekruttert til studien fordi de hadde mangel på D-vitamin, lav benmasse eller benskjørhet. De aller fleste hadde sunne nivåer av D-vitamin.

Deltakerne fikk enten et daglig tilskudd med enten vitamin D3 (2000 internasjonale enheter, som tilsvarer 50 mikrogram per dag), omega-3 fettsyrer (1 gram per dag) eller en kombinasjon av begge deler.

Den siste gruppa fikk placebo.

Halvparten av deltakerne var kvinner over 55 år. Den andre halvparten var menn over 50 år.

Fant ikke forskjell mellom gruppene

Etter fem år sammenliknet forskerne antall brudd hos personer som fikk tilskudd av D-vitamin med de som fikk placebo.

Om lag 1.500 deltakere hadde hatt brudd i perioden. Det var like mange brudd blant de som fikk vitamintilskuddet som de som fikk placebo.

Resultatene deres viser altså tydelig at tilskudd av D-vitamin ikke forhindrer beinbrudd hos friske voksne.

– Dette er en svært stor, godt designet og grundig gjennomført studie. Det er en av de største randomiserte kontrollerte studiene som er gjennomført for å undersøke helseeffekter av tilskudd med vitamin D.

Kristin Holvik ved Folkehelseinstituttet presiserer at noen trenger tilskudd av vitamin D, særlig på vinteren.

Dette skriver seniorforsker Kristin Holvik ved Folkehelseinstituttet i en e-post til forskning.no.

Støtter tidligere forskning

Funnene i studien er i tråd med det eksisterende samlede kunnskapsgrunnlaget som tyder på at ekstra vitamin D-tilskudd i en generell frisk befolkning ikke ser ut til å vise bruddforebyggende effekt, forteller hun videre.

– Det er imidlertid viktig å merke seg at det er vist at et daglig tilskudd med vitamin D i kombinasjon med kalsium kan forebygge brudd, og særlig hoftebrudd blant eldre.

– Dette er særlig viktig for de som har en høy bruddrisiko og lav tilførsel av kalsium og vitamin D i utgangspunktet. For eksempel eldre på institusjon og andre som kommer seg lite ut i dagslys, skriver Holvik.

Hovedforfatter av den amerikanske studien, Meryl S. LeBoff, sier i et intervju til The New York Times at studien deres ikke gir svar på om personer som har alvorlig vitamin D-mangel, lav benmasse eller osteoporose bør ta tilskudd.

Faglige retningslinjer sier fortsatt at de bør ta tilskudd av både D-vitamin og kalsium.

LeBoff er direktør for skjeletthelse- og osteoporosesenteret ved Brigham and Women's Hospital i Boston.

For stor tro på D-vitamin?

Denne forskningen er en del av en omfattende amerikansk studie av D-vitamin og omega 3, kalt VITAL.

VITAL-studien ønsker å undersøke helseeffektene av det å ta tilskudd av vitaminet på flere tilstander.

Studien har tidligere vist at tilskudd av D-vitamin ikke forhindrer kreft eller hjerte- og karsykdommer og heller ikke forbedrer kognitiv funksjon, blant annet. Nå finner de altså heller ikke en effekt på benhelsen.

Redaktørene av det vitenskapelige tidsskriftet New England Journal of Medicine, hvor denne siste studien er publisert, skriver i en kommentar at man nå bør ta disse studiene på alvor.

Vi bør slutte teste så mye for D-vitaminmangel og folk bør slutte å bruke så mye tilskudd av vitaminet for å forhindre sykdommer eller forlenge livet, mener de.

I Norge trenger mange litt ekstra om vinteren

Vi må alle ha et minimum av D-vitamin i kroppen. Dette får vi gjennom maten vi spiser, da først og fremst gjennom fiskeolje og fet fisk. I tillegg er noen matvarer, som smør og enkelte typer melk, tilsatt vitamin D.

I tillegg produseres D-vitamin i huden når vi er ute i sola.

Når det er fravær av sollys, vil de aller færreste her i Norge klare å dekke behovet for D-vitamin gjennom kosten uten å ta tilskudd, skriver forsker Kristin Holvik ved Folkehelseinstituttet i en e-post til forskning.no.

Alle som har et lavt inntak av fet fisk og matvarer tilsatt D-vitamin eller oppholder seg lite i sola, anbefales å ta tilskudd som tilsvarer daglig inntak. Det vil si 10 µg per dag eller 20 µg for de over 75 år.

– Eldre som kan ha redusert beintetthet og som kan være i risiko for å få brudd som skyldes osteoporose, anbefales å diskutere med legen sin om de bør ta et kombinert tilskudd med kalsium og vitamin D, skriver Holvik videre.

Kilde:

Meryl S. LeBoff m.fl: Supplemental Vitamin D and Incident Fractures in Midlife and Older Adults, The New England Journal of Medicine, 28. Juli 2022.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS