Japansk uro etter smitteutbrudd

Japan har opplevd rask økning i influensa A-smittede de siste dagene. WHO fortsetter å holde pandemiberedskapen på nest høyeste nivå.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Folksomt i japansk fotgjengerovergang. (Foto: iStockphoto)
Folksomt i japansk fotgjengerovergang. (Foto: iStockphoto)

Tredje norske H1N1-tilfelle

En kvinne i Oslo er smittet av influensa A - det tredje tilfellet i Norge. Kvinnen ble smittet på reise i USA, melder Dagsavisens nettutgave.

Folkehelseinstituttet (FHI) fikk bekreftet influensatilfellet tirsdag. Kvinnen følges opp av behandlende lege og smittevernlegen i Oslo, melder FHI.

Fra før er en mann fra Oslo og en kvinne fra Skien, begge i 20-årene, smittet. Begge hadde vært i Mexico.

FHI forventer at det de nærmeste ukene vil dukke opp flere enkelttilfeller hos personer smittet i utlandet.

– Etter hvert vil vi også få smitte mellom mennesker i Norge, ifølge FHI.

(NTB)

Fram til 16. mai var kun 4 personer i Japan rammet av smitten. Disse hadde kommet hjem fra ferieopphold. Tre dager senere var tallet steget til rundt 160.

I går ble det rapportert om til sammen 267 smittede, ifølge The Japan Times. Lokale helsemyndigheter i Tokyo kunne også fortelle om de første to tilfellene i hovedstaden.

Ingen har så langt dødd av influensa A i det tett befolkede landet, som nå opplever at bare Mexico, USA og Canda ligger foran på listen over antall smittede.

- Fortsatt høy beredskap

På Verdens helseorganisasjon (WHO) sin årskonferanse i Genève tirsdag, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon at alle land må ha fortsatt høy beredskap.

Antallet bekreftede influensa A-tilfeller steg med over 1 000 på ett døgn på verdensbasis fra mandag til tirsdag, melder NTB, som har hentet opplysningene fra WHO.

I en fersk rapport har forskere fra blant annet Imperial College London antydet at viruset har samme dødelighet i Mexico som det Asiasyken hadde da den rammet verden i 1957-58;  fire dør per 1 000 smittede.

Videregående-elever

- Det vi ser i Japan er ikke noe som trigger en opptrapping til fase 6, sier WHO-talsmann Peter Cordingley ved organisasjonens Western Pacific Regional Office i Manila, til Science.

Fase 6 er det høyeste nivået WHO opererer med i sin pandemiberedskap. En ny opptrapping vil i praksis være en erklæring om at verden er rammet av en pandemi.

125 av de nye tilfellene er blant elever i videregående skole i Osaka og Kobe, de tettest befolkede områdene bortsett fra Tokyo. Ingen av smittetilfellene skal være koblet til reisende som har kommet tilbake til disse områdene.

Hundrevis av skoler er stengt i et forsøk på å begrense spredningen.

- Størstedelen av de nye tilfellene knyttes til skoler, og vi har ikke sett dokumentasjon på vedvarende smitteoverføring i lokalsamfunn, ifølge Cordingley.

Snart 10 000 smittede

Sykdommen er påvist i 40 land, over 70 mennesker er hittil døde, de fleste i Mexico. Antall registrerte smittede på verdensbasis vil høyst sannsynlig overstige 10 000 i løpet av denne uken.

Det finnes fagfolk som mener at man allerede er faretruende nær kriteriene for nivå 6 på WHOs pandemiskala:

- Uten vedvarende overføring av smitte i lokalsamfunn, kan man ikke komme opp i 100 tilfeller av sykdommen, mener Hitoshi Oshitani overfor Science.

Oshitani er spesialist i folkehelse ved Tohoku University. Han antar at japanske helsemyndigheter i løpet av kort tid vil bekrefte av influensa A har bred spredning i lokalsamfunn.

Oshitani spår dessuten at de fleste smittede i Japan vil få milde sykdomforløp, men at det også vil forekomme en mindre andel alvorlige tilfeller, hos personer som har andre helseproblemer fra før, skriver Science videre.

Noen delvis immune? 

Så langt skal ingen personer over 60 år være blant de rapporterte smittetilfellene i noen land i verden.

Ekspertene er usikre på hvorfor, men det kan være snakk om at personer over en viss alder har opparbeidet seg restimmunitet, altså at de kan være delvis beskyttet mot en del varianter av H1N1-virus.

Men; at mange unge rammes kan for eksempel også forklares med at barn rett og slett er tettere innpå hverandre i lek, og derfor mer smitteutsatt.

I et forsøk på å begrense smitten i Japan har for øvrig statsminister Taro Aso spilt inn en video der han blant annet ber folk om å vaske hendene.

God håndhygiene er alltid viktig, det kan du lese mer om i artikkelen Viruskamp med enkle midler.

Lenker: 

Science: WHO Stays the Course as Japan Grapples With Swine Flu

The Japan Times Online: Flu infiltrates Tokyo as patient tally leaps to 267

Centers for Disease Control and Prevention: Utviklingen av smittesituasjonen i USA

Powered by Labrador CMS