- Gutter bør også få HPV-vaksine

Endrede sexvaner har ført til at stadig flere gutter og jenter smittes av kreftfremkallende humant papillomavirus (HPV). Foreløpig er det bare jentene som får vaksinen gratis.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta:

HPV smitter svært lett ved seksuell kontakt og gir vanligvis ikke symptomer.

70-80 prosent av alle kvinner og menn vil få en eller flere HPV-infeksjoner i løpet av livet. Det er vanligst å bli smittet i ung alder. HPV-infeksjon forsvinner i de fleste tilfeller av seg selv.

Hos menn kan HPV-infeksjon være årsak til kjønnsvorter, peniskreft, analkreft og noen typer øre-nese-halskreft. Når alle disse krefttypene summeres blir det til sammen like mye som livmorhalskreft hos kvinner.

Homofile menn har større risiko for å få HPV-indusert analkreft enn kvinner har for å få livmorhalskreft.

– Mange er opptatt av å prøve ut nye ting, det har kanskje med et ønske om å øke sin seksuelle kompetanse, sier Bente Træen, sexolog og professor i psykologi ved Det helsevitenskapelige fakultet, Universitetet i Tromsø (UiT).

– Dessverre er folk ikke så flinke til å beskytte seg når de har oral- eller analsex, eller for eksempel munn til anus.

Ikke bare livmorhalskreft

Forskning viser at humant papillomavirus (HPV) er ansvarlig for nesten 100 prosent av tilfellene med livmorhalskreft. Men HPV kan også forårsake andre krefttyper.

De siste årene har HPV-relatert kreft i endetarmen og i mandlene (tonsillekreft) hos menn økt betraktelig. 80 prosent av analkreft, 50 prosent av peniskreft og 24 prosent av øre-nese-halskreft kan ifølge amerikanske forskere relateres til HPV.

En direkte konsekvens av endret seksuell praksis og manglende beskyttelse, mener forskerne.

Sveinung Sørbye, overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge, opplyser at menn som har sex med menn har høyere risiko for å utvikle analkreft enn jenter har for å få livmorhalskreft.

I Norge prøver man å komme de farlige variantene av HPV til livs ved å tilby gratis vaksine til jenter i 7. klasse. Allerede er 64 prosent av jentene født i 1997 vaksinert og man håper at tiltaket på sikt vil føre til en nedgang av krefttilfeller og til sterkt redusert spredning.

Dette vil imidlertid ikke hjelpe menn som har sex med menn, eller som praktiserer litt mer utradisjonelle former for seksuell kontakt. Professor Ørjan Olsvik ved Institutt for medisinsk biologi (IKM), Universitetet i Tromsø, mener at gratis HPV-vaksine også bør tilbys til guttene.

– Guttene er ikke bare potensielle smittekilder for jentene, men de bør også vaksineres for sin egen del, mener Olsvik.

Han legger til at det kan være vanskelig å forstå for jentene hvorfor ansvaret for å redusere spredning skal ligge bare hos dem.

– Ingen grunn til skepsis

– Selv om man enda ikke har tilstrekkelig dokumentasjon på at vaksinen virkelig kan avverge kreft, viser forskningsdata så langt en markant nedgang av kreftens forstadier og av kjønnsvorter, forteller Sørbye.

Han viser til omfattende dokumentasjon på at vaksinen ikke har andre eller verre bivirkninger enn andre barnevaksiner og kan derfor ikke se noen grunn til å la være å vaksinere guttene rutinemessig, noe som støttes av Ørjan Olsvik.

– Det er ingen grunn til å vaksinere bare én gruppe i samfunnet når vi vet at også andre grupper kan være smittebærere. Vi mener dessuten at guttene selv vil ha god beskyttelseseffekt av vaksinen, sier Olsvik.

Powered by Labrador CMS