Sykepleierstudent Helene Burger får en sprøyte med HPV-vaksine på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo mandag. Fra 1.november vil kvinner født i 1991 og senere få tilbud om gratis HPV-vaksinering. Nå skal det også utredes om gutter skal få vaksinen gratis. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Høie vurderer gratis HPV-vaksine til gutter

Alle kvinner født i 1991 eller senere får fra 1. november tilbud om gratis HPV-vaksine. Nå skal det også utredes om gutter skal få vaksinen gratis.

Helseminister Bent Høie (H) deltok mandag på en tjuvstart av vaksineprogrammet på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo sammen med Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg.

Nesten alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes et virus som heter humant papillomavirus (HPV). HPV smitter ved seksuell aktivitet og er svært vanlig.

De fleste som smittes, vet ikke at de har hatt en infeksjon fordi den vanligvis ikke gir symptomer og som oftest går over av seg selv.

I første omgang er det kun kvinner som får tilbud om gratis vaksinasjon, men helseministeren har bedt Folkehelseinstituttet utlyse en kjønnsnøytral anbudskonkurranse på HPV-vaksinen. Viruset kan også gi gutter økt risiko for kreft i anus, penis, munn og svelg.

Høie forteller at han vil ta stilling til om vaksinen også skal tilbys gratis til gutter etter at resultatet av anbudskonkurransen er klart, skriver Bergens Tidende. Både Kreftforeningen og Folkehelseinstituttet har tatt til orde for å vaksinere gutter mot HPV, skriver avisen videre.

Toåring prosjekt

I en norsk undersøkelse hadde omtrent 45 prosent av kvinner i 21-årsalderen en pågående HPV-infeksjon. En slik infeksjon kan også øke risikoen for både kvinner og menn til å få andre former for kreft.

Det er bakgrunnen for at vaksinen nå tilbys gratis til alle unge kvinner. Prosjektet varer i to år, og vaksinen gis tre ganger i løpet av seks til tolv måneder. Den beskytter mot de to vanligste formene for livmorhalskreft. Vaksinasjonen skal organiseres av kommunehelsetjenesten.

Kvinner som får vaksinen, anbefales også å delta i livmorhalsprogrammet som er et tilbud til alle norske kvinner fra 25 år og oppover om undersøkelse av livmorhalsen hvert tredje år.

I barnevaksinasjonsprogrammet

Stortinget besluttet før nyttår at kvinner født i 1991 og senere skal få tilbud om gratis vaksine mot viruset.

HPV-vaksine ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet for jenter i 7. klase i 2009, og siden er jenter i tolvårsalderen blitt vaksinert. 

Powered by Labrador CMS